Salı, Ocak 27, 2009

Orangen-Pistazien Kuchen / Portakallı,Antep Fıstıklı Kek

Bu kekim yine doğaçlama olarak yapılmıştır.Nasıl mı??Dün iş çıkışı eve geldiğimde annecik benden kek ve kurabiye istedi..Bende çok yorgun olduğumdan, kitap karıştırmak işime gelmedi.Hemen ortaya malzemeleri çıkartıp fikrimin gelmesini bekledim..Fikrimde gelince, bu yumuşaçık nefis aromalı kek ortaya çıktı..İsim anneside nacizane benim..

Zaten kekin temeli aynı değil midir? Un,şeker,yağ temeline eklenen diğer yan ürünler..Aslında kekler hakkında yazılacak çok şey yok.Fakat eklenecek çok değişik ürün ve yapılış şekli var.Neyi nerede nasıl? Katı mı,sıvı mı? Yumurtaların ısı değerleri,kalıpların hangi ısılara daha çok dayanıklı oluşları,kalıplar sabitse kekin piştikten sonra nasıl kolay çıkması,hangi tür keklerin daha çok kabaracağı,Çikolata,kakao ve nişasta nerede nasıl kullanılmalı,hangi kurabiye hamurlarının kaç derecede ne kadar kalmaları, vs'ler. gibi..!Konular uzar gider,paylaşımlar ise hiç bitmez..Bu yüzden,ben bu konuda ahkam kesmek istemiyorum haddim olmayaraktan..

Kekim çok beğenilmiş..Annecik iş yerimi arayarak kekin tarifini istedi benden..Anneciğin bugün misafiri vardı..Bunun yanı sıra aniden Trabzon'dan gelen misafirlerde evimize renk kattılar..Eve geldiğimde kekimden 2 dilim kaldığını görmekde beni çok mutlu etti..Şimdi aşağıda kekin içersine neler katıldığına ve nasıl yapıldığına göz atalım mı?
8
Malzemeler
3 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı krema (250 ml)
1 paket vnilya
minicik tuz
150 gr oda sıcaklığında tereyağ
1 portakal kabuğu rendesi
3 damla portakal esansı
1/2 portakalın suyu
1 çay bardağı A.fıstığı tozu
3 su bardağı un
1 tatlı kaşığı kabartma tozu

Üzerinin gussu için
3 yemek kaşığı portakal suyu
1,5 çay bardağı pudra şekeri
7
Hazırlanışı
*Şeker,yağ,vanilya,portakal kabukları,tuz çırpılır.
*Yumurta sarıları teker teker eklenip yaklaşık 3 dk çırpılır.
*Portakal suyu,esansı eklenip çırpılır.
*Yumurta akları çırpılıp kremaya eklenip tekrar çırpılır ve karışıma eklenip çırpılmaya devam edilir.
*Un kabartma tozu elenip karışıma eklenip tekrar çırpılır.
*Kalıp tereyağ ile yağlanır.
*Karışımdan 7-8 yemek kaşığı ayrılıp kalanı kalıba dökülür.
*Ayrılan karışıma fıstık tozu eklenip çırpılır ve hamurun üzerine yayılır.
*Kaşıkla kalıbın tabanına değmeden karıştırılır.
*Kalıp hoplatılıp hamurun eşit yayılması sağlanır.
*175 C de ki ısıtılmış fırında yaklaşık 40 dk pişirilir.
*Kürdan yardımı ile pişip pişmediği kontrol edilir.
*Piştikten sonra ılıtılıp servis tabağına çevrilir.
*Guss hazırlanıp üzerine dökülür.
*Dilediğiniz şekilde süslenir.
5
Sizlerde farklı kalıplarda veya muffin kağıtlarında bu keki hazırlayabilirsiniz.
4

1 2 3

33 yorum:

  1. Gülcüm portakallı ve antep fıstıklı sanırım kekin görüntüsünden öyle anladım, çok iştah açıcı bir görüntüsü var, herzaman ki gibi.... Ellerine sağlık....

    YanıtlaSil
  2. ah birde bu guzelim keklerin adini soyleyebilsem.Nefis goruntuler
    super olmus canim eline saglik...
    Annecigin nasil oldu gecmis olsun
    sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Ben porataklı seviyorum dedikçe bloglar portakal kokusundan geçilmiyor:))
    yaşasın "portakal ve vişne tadını sevenler birliği"
    yeni ilan ettim şekerim.
    ellerien sağlık..çok öpüldünüz

    YanıtlaSil
  4. offf nefıs ellerıne saglık bayıldım mıss gıbıde kokmustur. öptum senı sevgıler...

    YanıtlaSil
  5. Gül'cüm, yine nefis bir kek, ellerine sağlık canım,
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
  6. ellerine sağlık canım çok harika görünüyor,çok lezzetli ve şık duruyor..sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  7. YAAA ÇOK GÜZEL GÖRÜNÜYO,ELİMİ UZATTIM AMA:(ELLERİN DERT GÖRMESİN ARKADAŞIM.SENİ ÇOK TANIMIYORUM AMA YORUMLARDAN ANLADIĞIM KADARIYLA ANNECİĞİN RAHATSIZ,GEÇMİŞ OLSUN,ALLAH ŞİFA VERSİN,SEVGİLER...

    YanıtlaSil
  8. OFFFFF... BOL ANTEP FISTIKLI KEK MUHTEŞEM OLMAZMIIIII....ELLERİNE SAĞLIK GÜLÜM....GERÇEKTEN NEFİS OLMUŞ..SENİ KEKLER KRALİÇESİ İLAN EDİYORUM:))))

    YanıtlaSil
  9. Gül harika gözüküyor nefis ya hatta muhteşem ellerine sağlık tadıda mükemmeldir fıstıklı olan hiç kötü olurmu ...sevgilerimle...kolay gelsin

    YanıtlaSil
  10. :))FİKRİNİN İNCE GÜLÜ...
    DEMEK İLHAM GELİNCE GÜLDE AŞKA GELDİ
    EEEEEEE...BEN BOŞUNA KEK ÜSTADI DEMİYORUM SANA..
    KEKLERİN SULTANI HATTA. :)))))
    ÇOK BEĞENDİM GERÇEKTEN.
    ELLERİNE SAĞLIK GÜLÜMCÜM.
    ahhh BİRDE YORULMASAN :((((
    ANNENE SEVGİ VE SELAMLAR CANIM.

    YanıtlaSil
  11. Hımmmm nefiss görüntü süper bu keklerden mutlaka bir gün tatmak istiyorum, kalıplara da hayranım.
    Ellerine sağlık canım, Sevgiler...

    YanıtlaSil
  12. Ellerine sağlık Gül'cüm, Hem görübtüsüyle hemde lezzetiyle nefis bir kek olmuş.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  13. Harika bir kek... Bir kek ancak bu kadar güzel olur... Yorgun argın gelip o yorgunlukla bir de böylesi güzel kekler yapman tebriği hakediyor... Ellerine sağlık Gülcüğüm sevgiler...

    YanıtlaSil
  14. ELLERİNE SAĞLIK CANIM HERZAMAN Kİ GİBİ NEFİS GÖRÜNÜYOR SEVGİLERİMLE FİKRİYE

    YanıtlaSil
  15. Ellerinize saglik, gercekten cok guzel gorunuyor burdan :)) Afiyet olsun :))

    YanıtlaSil
  16. Tek kelimeyle harikasın Gül! Ellerine sağlık!

    YanıtlaSil
  17. Günaydınlar,size sorum olacaktı.Cevap yazarsanız sevinirim.
    1-Şahane görselliği olan kalıplarınızı nerden alıyorsunz.Baktıkça içim eriyor:)
    2-Kekleriniz nasıl bu kadar kabarıyor.2paket kabartma tozu ilede bu kadar kabarmıyor:((
    3-Keklerde kullandığınız malzemelerinizi nerden alıyorsunuz?Tavsiye edeceğiniz yerlerin adı?
    4-Geçmişinizde pastacılık varmıydı?

    Teşekkürler,Kübra

    YanıtlaSil
  18. Aman Allahım canım Gülüm bu kekin beğenilmemesi söz konusu bile olamaz olsa tek başıma hepsini yerim:))ellerine sağlık harikasın öptüm kocaman...

    YanıtlaSil
  19. Hayatım yine muhteşem olmuş.senin artık bir kekevi açma vaktin gelmiştir sanıyorum.çok öpüyorum canım.sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  20. canim ablam guzel sozlerin icin cok tesekkur ederim
    ben bu morallen daha ne pastalar yaparim dermsiim:))
    ellerine saglik kek herzamanki gibi muhtesem zaaten aksine olmasi beklenemez helede senin ellerinden cikmissa
    guzel yanaklarindan öpüy kendine iyi bak

    www.yenitadlar.blogcu.com

    YanıtlaSil
  21. Ellerine sağlık canım harika olmuş :))

    Sevgiler,
    Evren

    YanıtlaSil
  22. Selam Kübra,
    Yorumun için teşekkürler..Bana sormuş olduklarını cevaplıyorum.

    1- Kalıplarımın çoğunluğu Almanya'dan..Bakeshoplarda'da güzel kalıplar var..Şimdi gördüğünüzü ve onun gibi şekillileri oradan aldım.Bir kısmıda Amerika'dan (wilton'dan).Bakeshoplarda olup olmadıklarını bilmiyorum onların..

    2- Belki fazla çırpıp yumurta ile şekeri eritmediğinizden kaynaklanıyor olabilir.2 Paket kabartma tozu ile taşar diye düşünürken...!..((

    3- İnanın hepsi dışarıdan..Siz yinede Makro'ya (Kanyon'da),Nişantaşın'daki bu tür ürünler satan mağazalara bakın..Bende bazen okuduğum için buraları yazdım..Hiç bir bilgim yok sizinle paylaşacağım..Esansları aktarlardan alabilirsiniz sanırım..Bende takıntı olduğundan illaki Ruff marka olacak..

    4- O tartışılır sanırım..)



    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  23. Canım harikasın....muhteşem ve çok yaratıcı bir kek olmuş,görünüşüne bayıldım.ellerine sağlık.sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  24. nefis çok iştah kabartıyor portakal ve antepfıstığı güzel bir uyum sağlamıştır. Ellerine sağlık gülcüğüm.

    sevgiler

    YanıtlaSil
  25. Gül inanılmaz güzel bir kek karşıladı beni,allahım allahım bu ne güzellik böyle,kalıp şahane.Ama önemli olan maharetli eller...Kek nefis olmuş,ellerine sağlık...

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  26. Portakallı lezzetlere devam... Yalnız kekin kendi kadar ismi de çok havalıymış Gümcüm:)
    Kek kalıpların çok güzel. Özellikle son görüntüdeki yıldız şeklindeki kalıp çok hodşuma gitti.
    Ellerine sağlık.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  27. Ah senin bu güzel keklerin yokmu
    Hepsi birbirinden güzel.
    Ellerine sağlık.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  28. Offffff süper olmuş ya ellerine sağlık bence müthiş :)

    YanıtlaSil
  29. Mımmmm, görüntü muhteşem. Tadı da kesin öyledir. Ne güzel süslemişsin. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  30. Sevgili Gül,görüntü harika, tadı da süperdir eminim. Ellerine sağlık canım. Usta olduğun için elindeki malzemelerle herzaman harikalar yaratıyorsun. Hem göze, hem damağa hitabeden bir kek olmuş. Çok öpüyorum. Sevgiyle

    YanıtlaSil
  31. canımsın yine harikasın...

    keke ayrı kalıbına ayrı hasta oldum.. ne gzüel bir kalıp bu böyle...

    ellerin dert görmesin.. böyle portakallı keklere asla hayır diyemem canım nasılda çekti şimdiii...

    oof ooof yapmıcam diyorum dayanamıyorum yapıyorum yemiycem diyorum yine dayanamayıp yiyorum.. verdiğim kilolar geri gelirse hiç şaşmam...

    öptüm seni canımmm

    YanıtlaSil
  32. Kekin görüntüsüne bayıldım Gül'cüğüm.Sen tam bir kek uzmanısın.Ellerine sağlık canım.Öpüyorum.

    YanıtlaSil
  33. Doğaçlama yaptığında böyle harikalar çıkaracaksan sürekli doğaçlama yap sen. Gerçekten çok güzel görünüyor

    YanıtlaSil