Perşembe, Mart 27, 2008

Milföy Çanaklarında Reibekuchen

Reibekuchen'ı fırında pişirip sabah ofise götürmekti niyetim.Dondurucuda bir şeyler ararken gözüme milföyler takıldı.Tarihine baktığımda zamanının az kaldığını gördüm ve anında fikrim geldi.Önce içlerine kremalı elma rendesi koymaktı niyetim.Sonra vazgeçip reibekuchen'ı denemek istedim ve iyiki de denemişim..İnanılmaz nefis oldular ve ofise değil annemin misafirleri için dondurucunun en alt gözünde yerlerine aldılar..))Haftaya artık ofise yapıp götürürüm..))Reibekuchen evimizin oldum olası vazgeçilmezlerindendir..)))
Not:Resimlerin üzerlerini tıklayıp, yakın plandan görme şansına sahip olunuz..)))
Malzemeler
4 adet patates
1 adet iri soğan
2 yumurta
2 yemek kaşığı un
maydanoz
tuz
karabiber
1 çay kaşığı karbonat
(çeçil peyniri özel ilave)
2 yemek kaşığı sıvı yağ Hazırlanışı
Patatesler rendelendikten sonra diğerleride eklenip iyice karıştırılır.
Muffin kalıbının her bir gözü sıvıyağ ile yağlanır.
Milföyler teker teker yerleştirilir.
Karışımdan kaşık yardımı ile içlerine konulur ve 175 c de pişirilir.
Reibekuchen Almanların vazgeçilmez yemeklerinden biridir.Bende orada alışmıştım ve halen bu alışkanlığım devam ediyor..Fakat bu aralar yağda değilde fırında yapmayı tercih ediyorum.Her ne kadar kızartmadaki tadı vermesede yinede benim için çok lezzetli oluyor..)
Sizde de son kullanma zamanı yaklaşan milföyler varsa, bu şekli ile deneyebilirsiniz veya tatlısını yapmak için fikir geliştirebilirsiniz ..Üretmek sizlere kalmış..Şimdiden ellerinize sağlık..))
Not:Reibekuchen'un orjinal tarifinde sadece patates,soğan,tuz,karabiber,yumurta,sıvıyağ bulunur.Benim bu tarifte ekstra eklemelerim olmuştur..Bilgilerinize!!

Mevlana Çiceği

Bugün mail yolu ile bana ulaşan enteresan Mevlana Çiceğini sizlerle paylaşmak istedim..Yorumlamak sizlere kalmış..Yaradana şükranlarımızı her daim sunmak dileğiyle..
Kırşehir'de çekilen çiçek resminde ortaya çıkan semazenler görenleri hayrete düşürüyor.Kırşehir'de, Makine Mühendisi Ömer Çetiner tarafından çekilen çiçek resminde ortaya çıkan semazenler, görenleri hayrete düşürüyor. Yaklaşık 2 bin adet takvim yaptırarak kişi ve kurumlara hediye eden Çetiner, vatandaşların yoğun ilgisi nedeniyle tekrar bir çalışma yapacağını söyledi. Çetiner, çektiği resimler içerisinde en fazla yapraklarında semazenlerin görüldüğü Sütleğen Çiçeği'nin ilgi odağını kaydederek, "Sütleğen dediğimiz otta görülen semazenler görenleri ve beni hayrete düşürdü. Dünya Semazen Yılı'nda böyle bir resim yakalamak beni gururlandırıyor.
Konya'dan çok kişi beni aradı. Özellikle Konya Mevlana Kültür Derneği'nden 'Bununla ilgili nasıl yardımcı oluruz ve tanıtırız' diye konuştuk. Ben hiçbir beklenti içerisinde değilim. Bu fotoğrafı istedikleri yerde sergileyebilirler" dedi. Mevlana'nın tanıtımı için yapılacak her türlü faaliyete destek vermeye hazır olduğunu belirten Çetiner, "Yapılacak her türlü katkıya hazırım. Mevlana'nın dünyaya tanıtılması noktasında bir faydamız varsa ne mutlu bizlere" diye konuştu. Hazırladığı resimlerin Kırşehir Güçsüzler Yurdu'nun duvarlarını süsleyeceğini vurgulayan Çetiner, yakın zamanda sergi açacağını ve sergide satılan fotoğrafların gelirini yine Güçsüzler Yurdu'na bağışlayacağını sözlerine ekledi.

Pazartesi, Mart 24, 2008

Ispanaklı Börek ve Lor Salatası

Ispanaklı böreğin anısı bende oldukça derindir ve ben yıllarca bu böreği yapmamışımdır.(özellikle bu tarifi)Geçen hafta evde kalmış ıspanakları görünce hemen aklıma bu börek geldi.Önce tereddütde kaldım ama sonucunda böreğide yapmış oldum..Bu hafta sonu istek üzerine tekrar bir tepsi daha yapmak zorunda kaldım..)Böreği 80'li yılların başlarında kuzenimde ilk kez yemiştim ve çok sevmiştim..Hayatta ıspanak yemeyen ben ilk kez o gün severek böreğini yemiştim..O günden beride bu böreği çok severim..
Böreği böylede deneyebilirsiniz arkadaşlar..Hazırlanmış rulo börekleri tepsinize veya borcamınıza S biçimi koyabilirsiniz..Öylede çok şık oluyor..Diğer şekli ise;yufkalar geniş şeritler halinde kesilip,harçtan sürülür ve nuska biçimi sarılır.Su dolu bir kabın içinde yaklaşık 2-3 saat bekletilip hafif iki avuç arasında sıkılıp tepsiye dizilip üzerlerine kalan harçtan sürülüp fırında pişirilir.Tek kişilik anında sunumlarda vazgeçilmez böreğiniz olacağından eminim..)) Malzemeler
7 adet yufka
1 kase ezine beyaz peynir
pul biber,karabiber
2 adet soğan
1,5 kg ıspanak
Üzeri için karışım
3 yumurta
4 yemek kaşığı yoğurt
1/2 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
susam
Hazırlanışı
İçinin hazırlanışı
Ispanaklar yıkanıp sapları kesilip iyice ovulur ve suyu sıkılır.
2 adet soğan yemeklik doğranır.
Peynir bıcakla iri iri doğranır.Kırmızı biberi ve karabiberi eklenip ıspnakla iyice karıştırılır.
Yufkalardan biri masaya bütün olarak yayılır.
Ispanaklı harçtan yarım ay biçimi konur ve rulo yapılıp yağlanmış tepsiye döşenir.
Her bir yufkaya aynı işlem yapılır.
Üzeri için gereken tüm malzemeler karışıp böreğin her tarafını ıslatacak şekilde yayılır.(bknz aşağıdaki resim)
Son olarak üzerine susam serpilip 175 c de pişirilir.
Lor salatası
500 gr tuzsuz lor
1 paket cherry domates
1 minik kavanoz salatalık turşusu (en miniklerinden)
2 adet kırmızı biber
1 demek dereotu
yarım demet maydanoz
pul biber
karabiber
zeytinyağı
dilerseniz kekik
Hazırlanışı
Lor bir kaba dökülür.
Kırmızı biberler halka şeklinde incecik kesilirler.
Yeşillikler incecik kıyılır.
Kornişonlar bütün bütün eklenir.
Baharatlar ve zeytinyağı girip iyice karıştırılıp lora eklenir.
Son olarak üzerlerine domatesler girip servis tabağına aktarılıp servise hazır hale getirilir.
Ispanaklı börekle nefis oluyor belirtmeden geçemeyeceğim..))
Böreğin fırına girmeden önceki son hali..)
Ispanaklı için hazırlanışını sizlerle yakından paylaşmak istedim..)
AFİYETLER OLSUN!!

Cuma, Mart 21, 2008

Kaymaklı Kayısı Tatlısı ve Hıdırellez Kurabiyesi

Kayısı tatlısını annecik pişirip hazırlamış benim için..))Her ne kadar sen yorulma, ben iş çıkışı gelip hazırlarım dedimse de beni dinlememiş.Banada resimlerini çekip sizlerle paylaşmak kaldı..))Nefis bir tatlı olmuştu her zamanki..Tüm arkadaşlara ve ziyaretçilere güzel bir hafta sonu tatili diliyorum..Sevgilerin en güzeli sizlerle olsun!!
Kayısı tatlısının tarifini vermeme sanırım gerek yok..))Zira hepinizin bildiği şekilde pişirilip içlerine kaymak doldurulmuştur.Açık kısımlarını ise dilediğiniz fındık-fıstık tozları ile süslemeniz mümkündür..))
Malzemeler
3 yumurta (birinin sarısı üzeri için ayrılacak)
1 su bardağı sıvı yağ
1,5 su bardağı şeker
1 su bardağı yoğurt
1 tatlı kaşığı karbonat
2 portakal kabuğu rendesi
4,5 su bardağı un
Hazırlanışı
Hamuru yoğurmaya başlamadan önce fırın 175 c de açılır.Nedeni ise kurabiyeler çok kızgın fırında pişerken yayılmaları önlenirmiş.
Un,karbonat hariç tüm malzemeler konulup çırpılır.
Un,karbonat eklenip hamur hazır hale getirilir.
Avuç içi kadar parçalar kopartılıp elde yuvarlanıp tepsiye dizilir.
Üzerlerine yumurta sarısı sürülüp kızgın fırında pişirilir.

Bu kurabiyeleri rahmetli anneannem Hıdırellez sabahı erkenden yapıp biz kalkana kadar hazır ederdi.Sonrasında ile komuşularla pikniğe gidilirdi tabiiki..Bu yüzden bu kurabiyenin adı bizde hep Hıdırellez kurabiyesi olarak kalmıştır.
Not:Kurabiyeleri bir dostumuzun kızı yapıp bize göndermiştir.Bu vesile ile hem anneannemi yad etmiş oldum(hiç unutmuş değilim ki..)hemde yarın o'nun ruhu için hemen 2 tepsi yapıp dağıtacağım..))
Ellerine sağlık Emre'ciğim,her zamanki gibi çok nefis olmuşlardı..))

Perşembe, Mart 20, 2008

Schokoladen Torte

Sizlerede memnuniyetle tavsiye edebileceğim bir turta oldu arkadaşlar..))
Görüntüsü kadar lezzetide yerinde imiş..Arkadaşlarım öyle söylediler..))
Yarısını eve bırakmıştım geldiğimde kırıntısı bile kalmamıştı..))Annemin bu tür pasta çöreklerle pek işi olmaz.Babacık her gün kahve ile mutlaka 1 dilim yemek ister..))Sanırım annem turtayı dağıtmış..))
Malzemeler
3 yumurta
1 paket vanilya şekeri
150 gr şeker
1 çay kaşığı karbonat
minicik tuz
100 gr tereyağ
1/2 çay bardağı iri çekilmiş fındık
1 portakal kabuğu rendesi
100 gr un
50 gr nişasta,
Üzeri için
150 gr çikolata
1 çay bardağı portakal suyu
5 yemek kaşığı süt
file fıstık
Hazırlanışı
Şeker,vanilya şekeri,tuz,portakal kabuğu rendesi ve yağ iyice kum tanesi olana kadar çırpılır.
Yumurtalar teker eklenip çırpılır.
Nişasta,un ve karbonat eklenip çırpılır.
Son olarak fındık ve 2 yemek kaşığı iri kıyılmış çikolata eklenir.İşlem bitmiştir arkadaşlar..
Kalıp yağlanıp unlandıktan sonra karışım içine dökülüp 175 c de yaklaşık 35 dk kadar pişirilir.
Üzerinin hazırlanışı
Önce süt ılıtılır.Çikolatalar içine konulup benmari usulü eritilir.
Son olarak içersine portakal suyu dökülüp iyice karıştırılır.
Not:Çikolata sosunun portakallı oluşu tadılmaya değerdi bence..))
Çikolatalı karışım turtanın üzerine dökülür.Aşağıdaki kalpli kalıbın içi gibi bu kalıbın içide hafif çöküktür.Haliyle yoğun çikolata içine döküldüğünde fazla taşmadan içinde donabilir.Pasta kitabında da kenarlarından hafif taşma olduğunu gördüğüm için bende benzetmek için hafif kenarlarından taşırmaya çalıştım çikolatasını.
(Düz kekler ve turtalar için bu elverişli olmaz.Gördüğünüz gibi bu turtanın üzeri hafif içe çökük.Sizlerle resmini paylaşmayı atlamışım arkadaşlar,özürler!!)Hafif donduktan sonrada dilediğiniz şekilde yaprak bademlerle üzeri süslenir.İyice donduktan sonrada afiyetle yenir.(Donma işlemi oda sıcaklığında olacaktır..Bilgilerinize!!)
Yarısını iş yerindeki arkadaşlarıma getirdim,çok beğendiler.Turtayı gördüklerinde hepsi birden oooooooo demeleri çok hoştu..))Dilimli fotoğrafını sabah evden çıkmadan acele le çektim.Akşam eve gittiğimde sizlerle paylaşacağım sevgili arkadaşlarım..))
Kek ve pastaların içersine ben devamlı bu tür iri kıyılmış fındık kullanırım.Fındıklar Trabzon'dan, direk fabrikadan geldiği için sıkıntı çekmiyoruz çok şükür..))
Not:Merak eden arkadaşlara bilgi vermek adına, kalıbım KAISER markadır..

Pazar, Mart 16, 2008

Tatlılar ve Pastalar

Pazar günü kahvaltıda kalabalık misafirlerimiz vardı ve ben yine mutfakta hummalı çalışmalar içersindeydim..Diğer yapılanların resimlerini ve tariflerini sizlerle defalarca paylaştığım için tekrarlamak istemedim..Bazılarının resimlerini bile çekmeyi unutmuşum o yoğunlukta..Pastayı bile kesip ikram ettikten sonra aklıme geldi resmini çekmek..))Sanırım bu kadar olacak..Şimdilik bu kadar kısmet olup haftaya buluşuncaya kadar hoşçakalın..Mutlu ve sağlıklı bir hafta diliyorum sizlere..)
Malzemeler
4 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı un
1 paket vanilya şekeri
1 paket kabartma tozu
75 gr eritilmiş bitter kuvertür
2 yemek kaşığı kakao
Hepsi çırpılıp 175 c de pişirilir.
Kreması
1/2 su bardağı vişne
200 gr bitter kuvertür
1 kutu (200 ml) krema
1 su bardağı keki ıslatmak için vişne suyu
2 yemek kaşığı kakao
Kek 1 gece dinlendirilip 3 kat olarak kesilir.Her kat vişne suyu ile bolca ıslatılır.Kreması sürülür
vişne taneleri serpiştirilir.Kalan krema ile kenarları ve üstü iyice kaplanıp süslemesi yapılır.Benim çok fazla zamanım olmadığından file fıstık serpiştirip geçiştirdim..Bu pasta Berk için yapmıştım.Günlerdir benden yoğun çikolatalı ve vişneli pasta istiyordu.O'nun ve misafirlerin beğenmeleri beni mutlu etmeye yetti..))
Kayısı tatlısı yine damakta harika bir tat bırakmış..))
Pastalar bölümünden bu pasta tarifine ulaşabilirsiniz..Bu pasta içersinde yoğun çikolata mevcuttur.Bilgilerinize!! Kıtır yufka tatlısı baklava hamurundan yapılıyordu,unutmayınız!
Mozaik pasta tarifini vermeye gerek duymadım..))
Gerçekten nefis ve hafif bir pasta olmuştu..)) Sakızlı muhallebi her zaman olduğu gibi çok beğenildi..)
Malzemeler
1kg süt
12 yemek kaşığı şeker
1 paket vanilya şekeri
2 yemek kaşığı un
1,5 yemek kaşığı nişasta
2 adet sakız
Hepsi karışıp mikserle çırpılıp muhallebi kıvamında pişirilip borcama dökülür.
Üzeri için
3 yemek kaşığı dr.oetker kakao
1 paket beyaz çikolatalı cremole
1 su bardağı süt çırpılıp muhallebinin üzerine dökülür.
50 gr bitter eritilip kaşıkla üzerine dilediğiniz şekilde dökülür.
6-7 adet vişne çikolataya batırılıp üzerlerine konur.
Yine aynı şekilde çikolataların üzerine fıstık serpiştirilir..
Ben böyle yaptım,fakat siz çok daha güzel olarak üzerini süsleyebilirsiniz arkadaşlar..))

Çarşamba, Mart 12, 2008

Kremalı Pasta ve Kayısılı Tart

Pasta ve Tartı dün için bir dostumuza yapmıştım.10 gün önce benden rica etmişti. Bende severek yapabileceğimi ve hatta yanına başka kurabiyelerde ekleyebileceğimi belirtmiştim.Fakat anneciğin ağrıları çok fazla olduğundan insanın bir şey yapasıda gelmiyor..Bu pasta ve Tartı nasıl yaptığımı inanın bende bilmiyorum..Hem misafirlerle ilgilenmek hem pasta yapmak pek kolay değilmiş de..))Akşam eve gittiğimde,pasta ve tartı yaptığım teyze evde beni bekliyordu..Çok beğenildiğini söyleyip beni yanaklarımdan öpmesi her şeye değdi bence..))
Malzemeler
150 gr şeker
100 gr tereyağ
1 paket vanilya şekeri
3 yumurta
1 çay kaşığı karbonat
minicik tuz
120 gr un
30 gr nişasta
Hazırlanışı
Şeker,vanilya şekeri,tuz ve yağ iyice çırpılır.
Yumurtalar teker teker eklenip çırpılır.
Un,nişasta ve karbonat eklenip çırpılır.
Tart kalıbı yağlanır ve karışım içine dökülüp 175 c de yaklaşık 25-30 k pişirilir.
Üzeri için
750 gr kuru kayısı
3 yemek kaşığı şeker
1 paket vanilyalı puding
2 yemek kaşığı irmik
1/2 su bardağı süt
Kayısılar şekerle pişirilip püre haline getirilir.
Puding süt ile iyice karıştırılıp içine 2 yemek kaşığı irmik eklenir.
Bu karışım pürenin içine dökülüp 1 taşım kaynatılır.
Son olarak tartın üzerine dökülüp dilediğiniz şekilde süslenir..
Afiyetler olsun!!
Not:Bu tartı denemek isterseniz, mutlaka benim kalıbım gibi kalıpla yapmanız gerekir.Eğer sizin kalpli kalıbınız yoksa yuvarlağı ile yapmalısınız.Nedeni,üzerine karışımı döktüğünüz zaman güzel görünmesi ve tamamen karışımın üzerinde abartısız durması için.Bende yuvarlak kalıp kullanacaktım fakat o telaş arasında hangi kutuda olduğunu kestiremedim..))
Kremalı pastanın tarifi sizlerle sonradan paylaşacağım,zira çok vaktim yok arkadaşlar..
Kreması:1 paket labne
1 paket cremeole
1 su bardağı süt
200 gr bitter
1/2 su bardağı krema
arasında muz var
ıslatılması için özel şrup kullandım.
pastanın üzeri için ayrıca Almanyadan almış olduğum çikolatayı eritip kullandım.
Üzerinin süslemelerini kardeşim Dubai'den göndermişti..))Sanırım şimdide Bahreyn'den gönderecekk..(Apo'cum duyurulur canım..))
Hazırlanışı
cremole süt ile çırpılır.İçine labne eklenir.Çikolata krema ile eritilip karışıma dökülüp tekrar çırpılır.Ara katlarına ise muz serpiştirdim istek üzerine..Aslında ben ananas kullanmayı tercih edecektim.
Kayısılı iç,tartın oyuk kısmını tamamiyle doldurdu ve hiç taşmadı.Normal kalıpla yapılmış olsa idi bu kadar şık görünmeyecekti arkadaşlar..))

Pazar, Mart 09, 2008

Erdbeer Torte / Çilekli Tart

Pazar günümü evde oturup anneme yardım etmekle geçirdim..))Bu aralar anneciğin ağrıları çok fazla olduğundan hareketleride haliyle kısıtlı olmaya başladı..Bu durum beni çok üzmekle bırakmayıp, ciddi ciddi düşüncelere itiyor..İnşallah hayır olur sonucu..Bu yüzden yoğun günler geçiriyorum ve devamlı sayfamla ilgilenemiyorum..
Tüm arkadaşlara sağlıklı,mutlu,huzurlu bir hafta diliyorum ve ardından size sevgilerimi gönderiyorum..))
Baklavayı annem bir dostumuza yapıp göndermişti..))
Pırasa diblesinin tarifini önceden sizlerle paylaşmıştım..))
Malzemeler
150 gr şeker
100 gr tereyağ
1 paket vanilya şekeri
3 yumurta
1 çay kaşığı karbonat
minicik tuz
120 gr un
30 gr nişasta
1 yemek kaşığı yaprak badem
Üzeri için
Çilek
Tart jöle
Krem şanti
Hazırlanışı
Şeker,vanilya şekeri,minicik tuz ve tereyağ iyice çırpılır.
Yumurtalar teker teker kırılıp çırpılır.
Un,nişasta ve karbonat eklenip çırpılır.
Turta hamuru hazırlanmıştır arkadaşlar..))
Tart kalıbı yağlanıp unlanır.
Kenar boşluklarına yaprak badem serpiştirilir.
Son olarak hamur kalıba dökülüp yaklaşık 25 dk 175 c de pişirilir.
Çilekler yıkanıp ılınmış turtanın üzerine dizilir.
Tart jöle hazırlanıp çileklerin üzerine dökülüp buzdolabında yaklaşık 30 dk bekletilir.
İstek üzerine krem şanti çırpılıp turtanın üzeri süslenir veya dilim yanında bir kaşık krem şanti sunulur...))
Turta çokkkk nefisti arkadaşlar..Tadına bakanlarda benimle hem fikirdiler..)) Yapımı basit,yemesi zevkli,denemesi size kalmış arkadaşlar..)) Şimdiden afiyetler olsun arkadaşlar!!
Pırasa diblesi..))
Yaprak bademlerin görünüşü..))
Not:Kalıbım Kaiser'in tart kalıbıdır arkadaşlar..)

Perşembe, Mart 06, 2008

Brezeln mit Vanillepudding / Vanilyalı Pudingli Brezeln

Brezelnleri Marzipanınız olmadığından yapamıyorsanız hiç üzülmeyiniz lütfen!1 kahve fincanı badem tozuna aynı malzemeleri ekleyip Marzipan tadına yakın bir karışımı elde edebilirsiniz..)Eğer o da yoksa sade olarak yapabilirsiniz arkadaşlar..))Brezelnin tadını bilip sevenler için kaçınılmaz bir tarif bence..Şimdiden ellerinize sağlık..Afiyetler olsun arkadaşlar!!
Malzemeler
10 yaprak milföy
200 gr Marzipan
1 yumurta sarısı
1 paket vanilyalı puding
2 su bardağı süt
1 portakal kabuğu rendesi
2 yemek kaşığı şeker
3 yemek kaşığı süt
2 yemek kaşığı eritilmiş tereyağ
Hazırlanışı
2 su bardağı süt ile puding pişirilip soğutulur.
Marzipan,3 yemek kaşığı süt,şeker ve portakal kabuğu rendesi iyice yoğrulur.
Masanın üzeri unlanır.
Milföyler resimde görüldüğü şekilde üst üste konur ve merdane ile açılır.
Açılan hamura Marzipanlı karışım konur ve kaşıkla her tarafına yayılır.
Hamur tam ortadan iki eşit parçaya ayrılıp üst üste konur.
Tekrar merdane ile üzerinden geçilir.
Hamurdan parmak genişliğinde şeritler kesilip, burulup brezeln şekli verilip tepsiye dizilir.
Yumurta sarısı çırpılıp fırça ile üzerlerine sürülür.
Eritilmiş tereyağ kaşıkla her birinin üzerine gezdirilir.
Son olarak puding tatlı kaşığı ile her bir göze doldurulup 175 c de yaklaşık 25 dk pişirilir.
Dilerseniz üzerlerine yaprak badem serpiştirebilirsiniz veya tepsiye dizmeden önce yumurta sarısı sürüp yaprak bademlere batırıp öyle tepsiye dizebilirsiniz...)
Brezelnler pişip soğuduktan sonra üzerlerine pudra şekeri serpiştirirseniz çok iyi olur..Benim zamanım olmadığından pudra şekerini bekleyemedim..)))
Not:Lütfen milföyleri bu şekilde 5 kat olarak diziniz..
Marzipanlı karışımın yarısını yediğimi sonradan farketmişim...))Ben bir Marzipan canavarıymışım..)))