Perşembe, Ocak 31, 2008

Pırasalı Sigara Böreği

Geçen hafta iş yerine götürmek için hazırlamıştım bu börekleri..Yine severek yedi arkadaşlarım ve içinde pırasa olduğunu taa ki,söyleyene kadar anlamamışlardı..))Pırasa sevenler için güzel bir alternatif olabileceğini düşündüğüm için sizlerle paylaştım.Çok sık yaptığım bu böreği sizlerle paylaşmadığımı yeni farkettim..))Pırasalı börek çok fazla yağlı olmadığından diyet yapanlarada tavsiye ederim.Şimdiden afiyetler olsun!
Malzemeler
500 gr pırasa
1 havuç
1 adet büyük boy patates
1 adet büyük boy domates
2 diş sarımsak
tuz
kimyon
karabiber
4 adet yufka
sıvıyağ


Aralarına sürmek için
1 su bardağı süt
2 yumurta
3 yemek kaşığı sıvıyağ
Hazırlanışı
Pırasalar yıkanıp kurulanıp incecik kesilir.
Havuç ve patates(çiğ) rendelenir.
Hepsi bir tencereye konur ve sıvıyağ,tuz,karabiber,kimyon,sarımsak,domates rendesi girip kavrulur.
Yufkalar 8 parçaya ayrılırlar.
Sütlü karışımı fırça ile her bir parçaya sürülür ve pırasalı harçtan konulup sigara biçimi sarılıp tepsiye dizilir.Tüm börekler sarıldıktan sonra hepsinin üzerine karışımdan sürülüp 175 c de yaklaşık 20-25 dk pişirilir.
Not:Pırasayı ben bu türlü çok pişirip köfte veya etlerin yanında çeşni olarak sunmayı çok seviyorum.Tadına bakanlarında çok hoşuna gidiyor.Pırasa yemeyen çocuklara ve büyüklere belki bu sunumla güzel sonuçlar elde edilebilir.)))

Salı, Ocak 29, 2008

Linzer Kranzerl

Kurabiyeleri pazar günü iş yerindeki arkadaşlarıma götürmek için yapmıştım.Çok beğenildiler ve afiyetle hemencecik yenildiler.Çok değişik ve lezzetli bir tadı vardı,üstelik reçel ise çok ayrı bir tat vermişti.Merak eden arkadaşlara seve seve öneririm..Hamurdan minicik bir parça artınca, onu da minik kalıplarla kesip yumurta sarısına batırıp bademleri üzerine ekip öyle pişirdim.Bizler çok sevdik,umarım sizlerde yapıp beğeni ile yersiniz..)
Malzemeler
4 adet katı pişmiş yumurta sarısı
200 gr tereyağ
120 gr pudra şekeri (ben 150 gr kullandım)
minicik tuz
2 paket vanilya şekeri
2-3 damla vanilya aroması (ben extra ekledim,siz eklemesenizde olur.)
300 gr un (az gelirse ekleme yapınız lütfen)
kesmek için içi dışı tırtıklı kurabiye kalıbı
Üzeri için
1 yumurta sarısı
İri kıyılmış badem (bende yoktu file bademi elimle kırıp kullandım)
2 yemek kaşığı şeker
Yapıştırmak için ahududu veya böğürtlen reçeli..
Hazırlanışı
Yağ,şeker,tuz,yumurta sarıları,vanilyalar bir kaba konup mikserle çırpılır ve mikser kaldırılır.
Un ilave edilip iyice yoğrulur.
Hamur kıvama girince 2 saat buzdolabında dinlendirilir.
Bademler şeker bir tabakta karıştırılır.
Yumurta sarısı bir kaseye konulup çırpılır.
Hamur aslında rulo yapılıp dilimler halinde kesilip kalıpla şekil verilecekti.
Ben ise pratik yolu seçip merdane ile açıp kalıplarla kesip tepsiye dizdim.
Fırça yardımı ile üzerlerine yumurta sarısını sürdüm.
Bademli karışımı elimle halkaların üzerine serpiştirdim.200 c de yaklaşık 10-15 dk pişirilecek.
Toplam 40 halka yapılacak.20'sine badem serpilecek 20'sine ise sadece yumurta sarısı sürülecek.Halkalar pişip soğuduktan sonra aralarına fırça ile reçel sürülüp bademli halka ile bademsiz halka yapıştırılacak.Servis tabağına dizilip çayla birlikte afiyetle yenilecek..)

Pazar, Ocak 27, 2008

Käsekuchen mit Brombeeren /Böğürtlenli Cheesecake

Filtre kahve ile en çok sevdiğim pastaların başında gelir Käsekuchen..Bu aralar hiç yapmadığımı ve hep dışarıda yediğimi farkettim.Aslında babamda çok istiyordu ve hafta sonunun gelmesiyle, Käsekuchen'u yapmak için fırsatım oldu.Çok da iyi oldu,iyiki yapmışım..))Çünkü kısmetlisi tahminimden fazla çıktı..))
Käsekuchen'u akşamdan hazırlayıp ertesi güne kadar bekletirseniz çok daha nefis olacağını hepiniz biliyorsunuz.Bende gecenin geç saatlerinde hazırlayıp ertesi gün için dinlendirdim..Tavsiye ederim yine çok nefis bir pasta idi..))
SAĞLIKLI GÜZEL BİR HAFTA DİLİYORUM SİZLERE..MUTLU KALIN DAİMA..!
Malzemeler
400 gr labne
1 su bardağı şeker
4 adet oda sıcaklığında yumurta
1/2 su bardağı krema
1/3 su bardağı kesik süt
1 paket vanilya
2 yemek kaşığı nişasta
2 yemek kaşığı un
20 tane böğürtlen (hafif unlanmış olacak)
Tabanı için
1 paket Eti burçak
100 gr badem unu
50 gr tereyağ
2 yemek kaşığı su
2 yemek kaşığı şeker
Üzeri için
3 çay bardağı böğürtlen suyu
1 paket tart jöle
2 yemek kaşığı şeker
Böğürtlen
Tabanın hazırlanışı
Bisküviler un haline gelip diğer malzemelerle yoğrulur.Yağlnamış pasta kalıbının dibine yayılır ve buzdolabında sırası gelen kadar bekletilir.
Hazırlanışı
Önce labne mikserle çırpılır.
Şeker,vanilya ve yumurtalardan biri eklenip çırpılmaya devam edilir.Bu esnada diğer yumurtalar teker teker kırılıp çırpılır.
Krema ve kesik süt eklenip çırpılır.
Un ve nişasta eklenip çok kısa çırpılıp bırakılır.
Karışım bisküvi tabanın üzerine dökülür.
Böğürtlenler unlanıp elenir ve gelişigüzel karışımın üzerine serpilir.
175 c de yaklaşık 45-50 dk pişirilir.
Not:Çırpılmalar düşük devirde kısa kısa yapılmaktadır.
NOT:Biraz karanlık çıktığı için lütfen resimleri tıklayınız..
Käsekuchen'um tahminimden çok fazla kabardı..Hiç bu kadar kabaracağını tahmin etmiyordum açıkcası..)Üzerine böğürtlenler ve jöle girince biraz çöktü..)))
Tepesi için
Böğürtlenler blendırdan geçrilidikten sonra, 3 çay bardağı böğürtlen suyu tart jöle üzerine dökülüp iyice karıştırılır.Şekeri eklenip koyulaşana kadar pişirilir.Böğürtlenler hafif ılınmış Käsekuchen'un üzerine dizilirler.Son olarakda tart jöle kaşık yardımı ile böğürtlenlerin üzerine yayılır.
Not:Kalıbım Zenker (Alman)

Cuma, Ocak 25, 2008

Krem Şantili ve Limonlu Kek

TÜM ÖĞRENCİ KARDEŞLERİMİZE SAĞLIKLI VE MUTLU BİR TATİL DİLİYORUM.
UMARIM KARNELER İYİDİR VE İKİNCİ YARIDA DAHA DA ÇOK BAŞARILI OLURLAR..KIRIKLARI OLANLAR İSE, ÇOKKKK ÇALIŞIP TATİLİ İYİ DEĞERLENDİRİRLER İNŞALLAH..)TÜM ÖĞRENCİLERE BAŞARILAR!!


TÜM ARKADAŞLARA VE ZİYARETÇİLERE SAĞLIKLI,MUTLU,HUZURLU VE EĞLENCELİ BİR HAFTA SONU DİLİYORUM..
Üzerini pudra şekeri ve limon suyu ile hazırladım.
Resimlerini gece çektiğim için biraz rengarenk çıktı pasta görüntülerim.)
Limonları ince ince dilimleyip 2 yemek kaşığı şekerle pişirdim.Çok nefistiler ve çoğunu ben yedim,çok nefistiler..))
Keki dün gece saat:23:30 da yaptım arkadaşlar..)
Kitaplara dalınca keki fırında unuttum.Eğer kokusunu almamış olsaydım, bu kek çöpe gitmiş olacaktı.Allah acıdı halime..))
Işık ortamından pembenin farklı tonları çıktı ortaya..İstesem bu tonları yakalayamazdım..)) Bu ton çok hoşuma gitti benim.))
Not:Kalıbım slikondur ve çok memnunum..))

Perşembe, Ocak 24, 2008

Krem Şantili ve Limonlu Kek

Bayat ekmek dilimlerini değerlendirmek adına çok güzel bir alternatif..Gerçi hepinizde yapıyorsunuzdur ama birde benden görmenizi istedim.Hazırlanışına geçeyim hemencecik..Bir kaseye zeytinyağı konulur.1-2 diş sarımsak rendesi,tuz,pul biber ve kekik konulup karıştırılır.Fırça ile ekmek dilimlerinin üzerine sürülüp, ister fırında ,ister tost makinesinde kızartılıp afiyetle yenilir.Ben işten gelip hazırladığım için tost makinesinde yaptım.Çok nefis ve çıtır çıtır oldular.
Guymak tarifini sizlerle geçtiğimiz aylarda paylaştım arkadaşlar.Merak edenler yöresel yemek tariflerinden bakabilirler..
Salı günü annem bir arkadşını ziyarete gidecekti.Bana bir kek yapabilir misin diye sorduğunda hemen bu kek aklıma geldi.Tadını bilmiyorum ama hamuru çok lezzetli idi.Zira ben kek ve pasta yaparken mutlaka kaşık kaşık hamurundan yerim,sizede öneririm..)) Annem, kekin çok hafif ve lezzetli olduğunu ayrıca arkadaşınında çok beğendiğini söyledi..Sizlerede tavsiye edebilirim arkadaşlar..))) Unutmadan, dün akşam yine bir adet yaptım bu kekden ve bugün hasta ziyaretine gitti..))
Malzemeler
3 yumurta
1 su bardağı şeker
1 çay bardağı sıvıyağ
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya şekeri (orada 1/2 paketti)
1 limon kabuğu rendesi
minicik tuz
1 limon suyu ben ekledim + 2 damla limon esansı
1,5 su bardağı un
1 paket krem şanti
1 su bardağı süt
Üzeri için
pudra şekeri
limon suyu
Biraz sulu yapıp döktüm.Geçenlerde bir kitapta böyle bir süsleme görmüştümde..))
Yapılışı
1 paket krem şanti ile süt çırpılıp bir tarafta bekletilir.
Un hariç tüm malzeme çırpılır ve daha sonra un da katılıp çırpılmaya devam edilir.
Son olarak çırpılmış krem şanti eklenip kaşıkla karıştırılıp, yağlanmış unlanmış, pasta kalıbına dökülür ve 175 c de yaklaşık 45-50 dk pişirilir.
Kek pişip soğuduktan sonra pudra şekeri ile limon suyu karıştırılıp pastanın üzerine dökülür.Eğer varsa, yaprak badem dilimleri ile de süsleyebilirsiniz.
Not:Kalıbımı merak eden arkadaşlar için resimlerini sizlerle paylaşmak istedim.

Salı, Ocak 22, 2008

Vildan Hanım Kurabiyeleri

Tuzlu kurabiye tariflerini kuzenim Vildan'dan almıştım.Daha önce sizlerle o'nun güzel tarifleri paylaşmıştım.Bu kurabiyelerde o kadar nefis oldular ki şekillerinden dolayı evde yapıldığına inanamadılar..))Pazar günü kahvaltıya davetliydik.Yine bu hamurdan 2 tepsi minik toplar yaptım ve giderken götürdüm.Bu sefer içine tulum peyniri koyup hamuru öyle yoğurup susamlara bulayıp pişirdim.Çok nefis olmuştu..)) O kahvaltı masasını sizlerle bir ara paylaşırım..)) Kısaca arkadaşlar,bu kurabiyeler çok nefis olmakla kalmayıp saklama kutusunda yaklaşık 10-15 gün bayatlamadan kalabiliyor..) VİLDAN CANIM,ÇOKKKKKKKK TEŞEKKÜR EDERİM BU GÜZEL TARİFİN İÇİN..))
Bu kurabiye tarifi aşağıdakilerle aynı değil.Bunun tarifi cam şekerli kurabiyelerin tarifi ile aynıdır arkadaşlar..
Portakallı çikolatalı kurabiye tariflerini sizlerle geçtiğimiz hafta paylaşmıştım.Merak edenler aşağıdaki posttan hemen bakabilirler..))
Malzemeler
1 paket oda sıcaklığında tereyağ
1 su bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı süt
3 çay kaşığı pudra şekeri
1 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı sirke
1 yumurta sarısı
alabildiği kadar un
Üzerleri için
1 yumurta akı
susam,çörek otu,ay çekirdeği içi
Yapılışı
Tüm malzeme karışıp yumuşak bir hamur elde edilir.
Hamurdan büyük parçalar kopartılıp merdane ile açılıp kalıplarla kesilir.
Yumurta akına ve susamlara batırılıp tepsiye dizilir.
175 c de yaklaşık 20 dk kadar pişirilir.
(Yukarıdaki resimdeki ay biçiminde olanların içine minicik pul biberi katılmıştır.)
Görmüş olduğunuz bu kurabiyelerin üzerinde ise ay çekerideği,yaprak badem ve çörek otu bulunmaktadır.
Minik simitler bu halleri ile çok beğeni toplamışlar..))) (sanırım bir ağızlık olduklarından)
Not:Mutfağımız biraz loş ışıklı.Genelde diğer odalarda aynı..))Resimleri gece çektiğim için biraz karanlık çıkıyor.
Hafta içi bir kokteyl için hazırlandı bu kurabiyeler ve diğer pasta çeşitleri..Evimizde hummalı bir çalışma yaptım tek başıma.Cuma günü firmadan 2 kişi gelip evden aldılar kurabiyeleri.Görmüş olduğunuz kurabiyeler ise eve kalanlar..))Diğer pastaları ve çeşitleri çekmeye zamanım olamadı ne yazıkki..))

Pazar, Ocak 20, 2008

Cam Şekerli Kurabiyeler

Cam şekerli kurabiye tarifini ilk kez Zuhal'de ve pastacı Burcu'da görmüştüm,hiç denememiştim.
Zira bu tür kurabiyeler bizde şekerinden dolayı pek yenilmez diye düşünmüştüm,yanılmışım..))Perşembe akşamı benden kurabiye istediklerinde, değişiklik olsun diye aklıma bunlar geldi.Hamurunu ben kendi kurabiye hamurumu kullanıp yaptım.Zira bu hamur çok beğeniliyordu o kişiler tarafından. Kalıp kutusunu karıştırırken, birden ilk gözüme çarpan elma kalıbı olunca, onunla başlayıp onunla bitirmek istedim kurabiye işlemini.Evde çocuklar için değişik bonbonlarda vardı nasılsa..))İçlerinden yeşil olanların elmaya yakışacağını ve farklı bir görünüm kazandıracağını düşünmüştüm.İyi ki öyle yapmışım,çok sevilmişler..)Bunlar tepside biraz sıkışık oldular.Diğerleri çok muntazam olmakla kalmayıp, ortalarının tırtıklı görüntüleri tarafımdan hiç beğeni toplamadı.Sonuç;harika bir lezzet ve şık bir görüntüden başka bir şey değildi.Mutlu ve sıcacık bir hafta diliyorum sizlere ve sevdiklerinize!!
Malzemeler
150 gr tereyağ
1 yumurta
1 çay bardağı nişasta
1 limon kabuğu veya 1 portakal kabuğu rendesi
1/2 çay bardağı ceviz unu
1 su bardağı pudra şekeri
1/2 çay kaşığı zencefil
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 veya 1,5 su bardağı un (1 su bardağı unu ekleyin az gelirse yarım bardak unu eklersiniz)
Ortası için
10-15 adet miss renkli bonbon
Yapılışı
Önce pudra şeker ve yağ mikserle iyice çırpılır.
Limon veya portakal kabukları eklenir.
Yumurta eklenir çırpılır ve mikser kaldırılır.
Zencefil,tarçın ve nişasta eklenir.
Un ve kabartma tozu eklenip elle yoğrulur.
Hamur yumuşak kalmışsa tekrar un ilavesi yapılır.
Masanın üzeri hafifçe unlanıp hamurun 1/4'ü alınıp merdane ile açılır.Fırın tepsisine yağlı kağıt serilip hazırlanır.Elinizde bulunan şekilli kurabiye kalıpları ile şekiller yapılıp tepsiye dizilir.Ben elma kurabiye kalıbımı kullandım.Kalan diğer hamurlarda aynı işlemden geçirilir.
Şekillerin ortaları, yuvarlak kalıp setiniz varsa onun en küçüğü ile kesilip orataları alınır.(ben acele ile tırtıklısını bulup onunla kestim.(Size tavsiyem düz olanı ile yapmanız)Kurabiyeleri yaklaşık 175 c de 15 dk pişirin.Tepsiyi fırından çıkartın.(dikkat tekrar pişecekler)
Şekerleri, ister bütün bütün isterseniz benim gibi havanda dövüp, ortalarına kaşık yardımı ile koyun.Tekrar fırına verip yaklaşık 5-10 dk daha tutup fırının altını kapatınız.Tepsiyi fırından çıkardıktan sonra kurabiyelere soğuyuncaya kadar veya şekerleri donana kadar dokunmayınız.
Son olarakda servis tabağına dizip misafirlerinize ve çocuklarınıza ikram ediniz.Afiyetler olsun!!