Tartın tarifini www.cemalturkan.com adresinden detaylı alabilirsiniz.Ben archivimde olması için tarifi yayımladım.Sizler adresi tıklayıp hem sayfayı hemde lezzetli tariflere göz gezdirmiş olursunuz..Tart tek kelime nefisti.En çokda püresi hoşuma gitti..Şimdiden afiyetler olsun arkadaşlar..
Malzemeler
Püresi için
3-4 adet elma
1 çay bardağı şeker
2 çorba kaşığı limon suyu
Hamuru
2 su bardağı un
Yarım paket margarin(ben tereyağ kullandım)
1,5 çorba kaşığı şeker
Yarım çay kaşığı tuz
1 yumurta sarısı
Yarım çay bardağı su
Elma püresi hazırlama: 1- Elmalar, bir soyacak yardımıyla, soyulup çekirdekleri temizlendikten sonra gelişi güzel kü
çük doğranır. 2- Kasrola (küçük tencere) konur ve üzerine şeker, limon suyu ve 2 çorba kaşığı su eklenip, kapağı kapalı şekilde, 10 dk yavaş yavaş kaynatılır. 3- Kapağı açılarak, suyu kaymayana kadar, 5-10 dk civarı daha pişirilir. 4- Bir mikser yardımıyla ezilerek püre haline getirilir ve soğutulur.
Tart hamuru hazırlama: 1- Un kabın içine konup içine, bir bıçak yardımıyla, incecik kıyılmış tereyağı, şeker, tuz, yumurta sarısı ve soğuk su ilave edilir. 2- Önce, yağ parmak uçlarıyla ezilerek yumuşatıldıktan sonra un elle karıştırılarak hızlıca yoğrulup ortaya toplanır. 3- Hamur fazla yoğrulmamalıdır. 4- Hamur topağı, kullanılana kadar, nemli bir bez altında bekletilir.
Hamuru tart kalıbına yerleştirme: 1- Un serperek hamur, bir merdane yardımıyla, 3-4 mm incelikte ve 35-36 cm çapında açılır. 2- Fırın tepsine yağlı kağıt konur ve üzerine çember yerleştirilir veya tart kalıbı hazır edilir. 3- Kalıbı yağlamaya gerek yoktur. 4- Açılmış hamur ikiye katlanıp kalıbın üzerine konur ve açılır. 5- Hamur kalıbın kenarlarından 3-4 cm dışarı sarkacak şekilde yerleştirilir. 6- Sarkan kısımlar, parmaklar yardımıyla, kalıbın içine doğru itilerek kalıpta hiçbir boşluk kalmayacak şekilde tepilir (fonse edilir). 7- Kalıptan taşan hamurların üzerine merdane ile giderek fazlalıkların kesilmesi sağlanır. 8- Kesilen uçlar, başparmak, işaret parmağı ve orta parmakla yavaş yavaş sıkılarak süslenip düzeltilir. 9- Pişerken kabarmasın diye, hamurun bütün yüzeyi, bir çatal ucuyla, incecik deliklenir.
Tartı garnitürleme: 1- Soğuk elma püresi hamurun üzerine düzgünce yayılır. 2- Üzeri için, 4 düzgün elma soyulup her elma ikiye bölünür ve eşelek ve çekirdekleri, soyacağın ucuyla, çıkarılır. 3- Yarım elmalar, ince uçlu bir bıçakla, ince (2 mm kalınlıkta) dilimlere kesilir. 4- Dilimlenmiş elmalar elma püresinin üzerine, hiçbir boşluk bırakılmadan, düzgün ve dekorlu şekilde dizilir. 5- Dilimler biri birinin üzerine getirilerek ve kenarlara yaslandırılarak dizilmelidir.
Elmalı tartı pişirme: 1- Elmaların kurumaması ve güzel kızarması için, bir fırça yardımıyla, eritilmiş tereyağı elmaların üzerine sürülür. 2- 200 derecede kızdırılmış fırına verilip 30-35 dk kızartılarak pişirilir. 3- Soğutulup kalıbından çıkarılır.
Jöle hazırlama: 1- Marketlerde satılan aromalı (şeftali, kayısı, elma…) jölelerden 100 gr toz jöleye 200 gr (1 su bardağı) kaynar su döküp karıştırılır ve ılıyana kadar beklenir.
Tarta jöle sürme:Tamamen soğumuş tartın üzerine, bir fırça yardımıyla, donmaya, jöleleşmeye yakın bir noktaya gelmiş, jöle sürülür.
canım nefıs gorunuyor ellerıne saglık sevgılerımle..
YanıtlaSilCanımmm enfes olmuş ellerine sağlık,sevgiler...
YanıtlaSil:)))))))))
YanıtlaSilCanımcımm.
bende yaptımmm..
:))))))))))))))))))))
ellerine sağlıkkkk..
afiyetler olsun tatlım..
yine döktürmüşsün elmalar bile aynı incelikte kaçmaz bak valla bravo :)
YanıtlaSilGül süper olmuş, bende bunun armut püreli olanını yapmıştım, bak oda çok nefis oldu.
YanıtlaSilElmalıda nefistir, deneyeceğim.
Sevgiler canım...
ELMALARIN DİZİLİŞİ BİR HARİKA. ENFESS GÖRÜNÜYOR. ELLERİNE SAĞLIK CANIM. ZİYARET VE YORUMUNA DA ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM. HER ZAMAN BEKLERİM. SEVGİLER, SELAMLAR....
YanıtlaSilcanım yaaa valla maşallah sen süppperrrsin :) ellerine sağlık nefis görünüyor ayrıca senin sebzeli patates salatasını yaptım nefis oldu yakında yayınlarım.
YanıtlaSilSevgiler...
görüntü muhteşem.ellerine sağlık canım.
YanıtlaSilsevgiler...
Ellerine sağlık canım. Çok güzel görünüyor.
YanıtlaSilBen bu tarz elma dizilmesini elmalı tart tatin de yapıyorum.Pişip ters çevirince üstü aynı senin yaptığın gibi oluyor.
Bende oğlumun dün akşam yaptığı elmalı turtayı koydum bloga :))
Sevgiler...
Eşim elmalı herşeye bayılır. Bunu kesin denemeliyim. Çok şık görünüyor.
YanıtlaSilEllerine sağlık canım.
Bu arada umarım biraz toparlanmışsındır.
Sevgiler
Çok lezzetli olmalı.Elmalı tarifleri çok severim.Link için de teşekkürler.
YanıtlaSilSevgiler
Buzdolabı elma dolu. Bu nefis tartı yapmalı. Daha önce hiç tart yapmamış birisi olarak biraz ürküyorum açıkcası. Bir cesaret deneyeyim diyorum. Hamuru çatallama işlemi de keyifli olsa gerek:)
YanıtlaSilEllerine sağlık canım.
Yarattığın güzellikleri neşeyle takip ediyorum.
Bu nefis tartları yiyenlere afiyet, bal, şeker olsun. Şifa versin.
Sevgiler...
Gülümmm,
YanıtlaSilBuralardayım. Sadece çok yoğunum ne sizleri doğru düzgün takip edebiliyorum. Kusuruma bakma ne olur. Bu arada sana gönderdiğim mailler hep iletilemiyor mesajı ile geri geliyor. Posta kutun mu doldu acaba?
Sevgilerimle...
Gülcüğüm tart nefis görünüyor her zamanki gibi:)
YanıtlaSilsevgiler...
Elma denmesi benim için yeterli.
YanıtlaSilEllerine sağlık.
Sevgiler.
Elmayı tarta çok yakıştırıyorum nefis bir görüntü harika bir lezzet olmuş...Ellerine sağlık canım...
YanıtlaSilSevgiler...
Gül'cüm aynı tarifi Cemal bey geçen gün Derya Baykal'da yapmıştı. Bende not almıştım. Senin deneyip beğenmene sevindim. Ellerine sağlık canım benim. Çok öperim, sevgiler, selamlar..
YanıtlaSilBol elmalı enfees bir tart olmuş. Ellerine sağlık canım.
YanıtlaSilGülcüğüm ben bu tartı TRT! de sabah kuşagında izledim çok hosuma gitti..ellerine sağlık.
YanıtlaSilGül canım ellerine sağlık yine döktürmüşsün
YanıtlaSilsevgiler canım öptümm
Derya Baykal'in programinda gördügümde hosuma gitmisti. Sen de harika yapmissin, ellerine saglik canim. Sevgilerimi gönderiyorum.
YanıtlaSilCemal ustaPazartesi günü bu tartı yapmıstı.Elmaların dizilişi bile aynı olmuş.Sizde üzerine tereyağ gezdirdiniz mi?Cemal usta elmalaın parlak olmaları için yağ gezdirin demişti.Sizde denediğinize göre güzel olmalı.İyi günler diliyorum.Işık
YanıtlaSilgül ablam nasılsın ne zamandır ziyaretine gelemedim döktürmüşsün yine Ellerine sağlık herşey harika görünüyor
YanıtlaSilgul ablacim tartin harika gorunuyor
YanıtlaSiladeta yagli boya tablosu gibi olmus goruntu
ellerine saglik
afiyetler olsun
cok cok öpüy kendine iyi bak
www.yenitadlar.blogcu.com
Hasta olduğunu okudum. Ben de 1 haftadır aynır detten müzdaribim. Canım ellerine sağlık bayılırım elmalı lezzetlere. Sevgiler..
YanıtlaSilGül'ün mutfağı hiç boş kalmaz.
YanıtlaSilGül'ün mutfağı sıcacıktır.
Tatlı mı tatlı...
Gül'üm,marifetli kardeşim. Tart muhteşem görünüyor.Ellerine emeğine sağlık.Yiyenlere afiyetler olsun.
YanıtlaSilBitanem seni çok öptüm.
Selam ve sevgiler...
Muhteşem görünüyor. Elmalı her şeye bayılırım zaten. Elmalı tart ta araya elma püresi hiç denememiştim. Eminim çok lezzetlidir. Ellerinize sağlık
YanıtlaSilEnfes görünüyor.Pişerken elma dilimlerinin suyu tart hamuruna akmıyor mu merak ettim.
YanıtlaSilEllerine sağlık.
Kitchen sweet kitchen,
YanıtlaSilElmalar sulu olmadığı için böyle bir durum söz konusu değil..Umarım deneyip sende memnun kalırsın..
Sevgiler..
Oy oy yine nefis bir tarif.siteye gireceğim,tavsiyen için teşekkürler.harika görünüyor.eline sağlık.sevgilerimle...
YanıtlaSilGülüm, çok güzel olmuş ellerien sağlık..geçen gün aynı tarifi derya baykalda yaptılar tarifi almıştım halbu ki gerek yokmuş gülümün sayfasında var artık sevgiler..
YanıtlaSil