Çarşamba, Kasım 05, 2008

Elmalı Tart

Tartın tarifini www.cemalturkan.com adresinden detaylı alabilirsiniz.Ben archivimde olması için tarifi yayımladım.Sizler adresi tıklayıp hem sayfayı hemde lezzetli tariflere göz gezdirmiş olursunuz..Tart tek kelime nefisti.En çokda püresi hoşuma gitti..Şimdiden afiyetler olsun arkadaşlar..
6
Malzemeler
Püresi için
3-4 adet elma
1 çay bardağı şeker
2 çorba kaşığı limon suyu

Hamuru
2 su bardağı un
Yarım paket margarin(ben tereyağ kullandım)
1,5 çorba kaşığı şeker
Yarım çay kaşığı tuz
1 yumurta sarısı
Yarım çay bardağı su

5
Elma püresi hazırlama: 1- Elmalar, bir soyacak yardımıyla, soyulup çekirdekleri temizlendikten sonra gelişi güzel kü
çük doğranır. 2- Kasrola (küçük tencere) konur ve üzerine şeker, limon suyu ve 2 çorba kaşığı su eklenip, kapağı kapalı şekilde, 10 dk yavaş yavaş kaynatılır. 3- Kapağı açılarak, suyu kaymayana kadar, 5-10 dk civarı daha pişirilir. 4- Bir mikser yardımıyla ezilerek püre haline getirilir ve soğutulur.
3
Tart hamuru hazırlama: 1- Un kabın içine konup içine, bir bıçak yardımıyla, incecik kıyılmış tereyağı, şeker, tuz, yumurta sarısı ve soğuk su ilave edilir. 2- Önce, yağ parmak uçlarıyla ezilerek yumuşatıldıktan sonra un elle karıştırılarak hızlıca yoğrulup ortaya toplanır. 3- Hamur fazla yoğrulmamalıdır. 4- Hamur topağı, kullanılana kadar, nemli bir bez altında bekletilir.
2
Hamuru tart kalıbına yerleştirme: 1- Un serperek hamur, bir merdane yardımıyla, 3-4 mm incelikte ve 35-36 cm çapında açılır. 2- Fırın tepsine yağlı kağıt konur ve üzerine çember yerleştirilir veya tart kalıbı hazır edilir. 3- Kalıbı yağlamaya gerek yoktur. 4- Açılmış hamur ikiye katlanıp kalıbın üzerine konur ve açılır. 5- Hamur kalıbın kenarlarından 3-4 cm dışarı sarkacak şekilde yerleştirilir. 6- Sarkan kısımlar, parmaklar yardımıyla, kalıbın içine doğru itilerek kalıpta hiçbir boşluk kalmayacak şekilde tepilir (fonse edilir). 7- Kalıptan taşan hamurların üzerine merdane ile giderek fazlalıkların kesilmesi sağlanır. 8- Kesilen uçlar, başparmak, işaret parmağı ve orta parmakla yavaş yavaş sıkılarak süslenip düzeltilir. 9- Pişerken kabarmasın diye, hamurun bütün yüzeyi, bir çatal ucuyla, incecik deliklenir.

Tartı garnitürleme: 1- Soğuk elma püresi hamurun üzerine düzgünce yayılır. 2- Üzeri için, 4 düzgün elma soyulup her elma ikiye bölünür ve eşelek ve çekirdekleri, soyacağın ucuyla, çıkarılır. 3- Yarım elmalar, ince uçlu bir bıçakla, ince (2 mm kalınlıkta) dilimlere kesilir. 4- Dilimlenmiş elmalar elma püresinin üzerine, hiçbir boşluk bırakılmadan, düzgün ve dekorlu şekilde dizilir. 5- Dilimler biri birinin üzerine getirilerek ve kenarlara yaslandırılarak dizilmelidir.

Elmalı tartı pişirme: 1- Elmaların kurumaması ve güzel kızarması için, bir fırça yardımıyla, eritilmiş tereyağı elmaların üzerine sürülür. 2- 200 derecede kızdırılmış fırına verilip 30-35 dk kızartılarak pişirilir. 3- Soğutulup kalıbından çıkarılır.

Jöle hazırlama: 1- Marketlerde satılan aromalı (şeftali, kayısı, elma…) jölelerden 100 gr toz jöleye 200 gr (1 su bardağı) kaynar su döküp karıştırılır ve ılıyana kadar beklenir.

Tarta jöle sürme:Tamamen soğumuş tartın üzerine, bir fırça yardımıyla, donmaya, jöleleşmeye yakın bir noktaya gelmiş, jöle sürülür.
1

32 yorum:

  1. canım nefıs gorunuyor ellerıne saglık sevgılerımle..

    YanıtlaSil
  2. Canımmm enfes olmuş ellerine sağlık,sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. :)))))))))
    Canımcımm.
    bende yaptımmm..
    :))))))))))))))))))))
    ellerine sağlıkkkk..
    afiyetler olsun tatlım..

    YanıtlaSil
  4. yine döktürmüşsün elmalar bile aynı incelikte kaçmaz bak valla bravo :)

    YanıtlaSil
  5. Gül süper olmuş, bende bunun armut püreli olanını yapmıştım, bak oda çok nefis oldu.
    Elmalıda nefistir, deneyeceğim.
    Sevgiler canım...

    YanıtlaSil
  6. ELMALARIN DİZİLİŞİ BİR HARİKA. ENFESS GÖRÜNÜYOR. ELLERİNE SAĞLIK CANIM. ZİYARET VE YORUMUNA DA ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM. HER ZAMAN BEKLERİM. SEVGİLER, SELAMLAR....

    YanıtlaSil
  7. canım yaaa valla maşallah sen süppperrrsin :) ellerine sağlık nefis görünüyor ayrıca senin sebzeli patates salatasını yaptım nefis oldu yakında yayınlarım.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. görüntü muhteşem.ellerine sağlık canım.
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. Ellerine sağlık canım. Çok güzel görünüyor.
    Ben bu tarz elma dizilmesini elmalı tart tatin de yapıyorum.Pişip ters çevirince üstü aynı senin yaptığın gibi oluyor.

    Bende oğlumun dün akşam yaptığı elmalı turtayı koydum bloga :))

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  10. Eşim elmalı herşeye bayılır. Bunu kesin denemeliyim. Çok şık görünüyor.
    Ellerine sağlık canım.
    Bu arada umarım biraz toparlanmışsındır.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  11. Çok lezzetli olmalı.Elmalı tarifleri çok severim.Link için de teşekkürler.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  12. Buzdolabı elma dolu. Bu nefis tartı yapmalı. Daha önce hiç tart yapmamış birisi olarak biraz ürküyorum açıkcası. Bir cesaret deneyeyim diyorum. Hamuru çatallama işlemi de keyifli olsa gerek:)
    Ellerine sağlık canım.
    Yarattığın güzellikleri neşeyle takip ediyorum.
    Bu nefis tartları yiyenlere afiyet, bal, şeker olsun. Şifa versin.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  13. Gülümmm,
    Buralardayım. Sadece çok yoğunum ne sizleri doğru düzgün takip edebiliyorum. Kusuruma bakma ne olur. Bu arada sana gönderdiğim mailler hep iletilemiyor mesajı ile geri geliyor. Posta kutun mu doldu acaba?
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  14. Gülcüğüm tart nefis görünüyor her zamanki gibi:)
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  15. Elma denmesi benim için yeterli.
    Ellerine sağlık.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  16. Elmayı tarta çok yakıştırıyorum nefis bir görüntü harika bir lezzet olmuş...Ellerine sağlık canım...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  17. Gül'cüm aynı tarifi Cemal bey geçen gün Derya Baykal'da yapmıştı. Bende not almıştım. Senin deneyip beğenmene sevindim. Ellerine sağlık canım benim. Çok öperim, sevgiler, selamlar..

    YanıtlaSil
  18. Bol elmalı enfees bir tart olmuş. Ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  19. Gülcüğüm ben bu tartı TRT! de sabah kuşagında izledim çok hosuma gitti..ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  20. Gül canım ellerine sağlık yine döktürmüşsün
    sevgiler canım öptümm

    YanıtlaSil
  21. Derya Baykal'in programinda gördügümde hosuma gitmisti. Sen de harika yapmissin, ellerine saglik canim. Sevgilerimi gönderiyorum.

    YanıtlaSil
  22. Cemal ustaPazartesi günü bu tartı yapmıstı.Elmaların dizilişi bile aynı olmuş.Sizde üzerine tereyağ gezdirdiniz mi?Cemal usta elmalaın parlak olmaları için yağ gezdirin demişti.Sizde denediğinize göre güzel olmalı.İyi günler diliyorum.Işık

    YanıtlaSil
  23. gül ablam nasılsın ne zamandır ziyaretine gelemedim döktürmüşsün yine Ellerine sağlık herşey harika görünüyor

    YanıtlaSil
  24. gul ablacim tartin harika gorunuyor
    adeta yagli boya tablosu gibi olmus goruntu
    ellerine saglik
    afiyetler olsun

    cok cok öpüy kendine iyi bak

    www.yenitadlar.blogcu.com

    YanıtlaSil
  25. Hasta olduğunu okudum. Ben de 1 haftadır aynır detten müzdaribim. Canım ellerine sağlık bayılırım elmalı lezzetlere. Sevgiler..

    YanıtlaSil
  26. Gül'ün mutfağı hiç boş kalmaz.
    Gül'ün mutfağı sıcacıktır.
    Tatlı mı tatlı...

    YanıtlaSil
  27. Gül'üm,marifetli kardeşim. Tart muhteşem görünüyor.Ellerine emeğine sağlık.Yiyenlere afiyetler olsun.
    Bitanem seni çok öptüm.
    Selam ve sevgiler...

    YanıtlaSil
  28. Muhteşem görünüyor. Elmalı her şeye bayılırım zaten. Elmalı tart ta araya elma püresi hiç denememiştim. Eminim çok lezzetlidir. Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  29. Enfes görünüyor.Pişerken elma dilimlerinin suyu tart hamuruna akmıyor mu merak ettim.
    Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  30. Kitchen sweet kitchen,

    Elmalar sulu olmadığı için böyle bir durum söz konusu değil..Umarım deneyip sende memnun kalırsın..


    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  31. Oy oy yine nefis bir tarif.siteye gireceğim,tavsiyen için teşekkürler.harika görünüyor.eline sağlık.sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  32. Gülüm, çok güzel olmuş ellerien sağlık..geçen gün aynı tarifi derya baykalda yaptılar tarifi almıştım halbu ki gerek yokmuş gülümün sayfasında var artık sevgiler..

    YanıtlaSil