Pazar, Ekim 12, 2008

Krümeltorte mit Vanillepudding / Vanilyalı Pudingli Kırıntılı Turta ve Torasan İnciri Reçeli

İncir reçelini ve diğer reçel çeşitlerini (paylaşmadığım)annecik Trabzon'da hazırlayıp getirmiş.Bugün ben evde olduğumdan reçel paylaşımlarını kavanozlara yapıp hazırladık.Malum,bizim evde yapılanlar eve değilde eşe dosta dağıtılır.15 Kğ'lık incir reçelinden bize kalan sadece 1 kg..Annecik ikramı çok seviyor,bende pasta çörek yapıp ikram etmeyi..Şu anda yarış halindeyiz..Görülen o ki,annecik beni geçmiş durumda..))Gönül isterdiki sizlerede bu farklı reçelden ikram etmek..Benim bu tür reçellerle oldum olası hiç aram yoktur..Beni ilgilendiren sadece taze meyveler..Şimdiden sizlere güzel bir hafta diliyorum..!!
10
İncir reçeli,sabah kahvaltılarında değilde balıkların üzerlerine tatlı niyetine yenilir..Fotoğraflarda da görüldüğü gibi, saplarından tutulup ağıza atılıp,sapı dişler yardımı ile kopartılıp doğru mideye indirilir..Torasan incirine Trabzon'da çok sık rastlanır..Özelliklede reçel olarak tüketilir..Ben bulsaydım reçel olmalarına fırsat kalmayacaktı..Trabzon'da patlıcan ve torasan olmak üzere 2 çeşit incir vardır..Patlıcan denilen incire burada Kavak inciri deniliyor.Sanırım Karadenizlilerin o bölgede yerleşimleri ağırlıkta..Göç esnasında memleketlerini aratmayacak tüm yeşillik ve meyve fidelerini getirip dikmişler bahçelerine..))

Torasan Reçelinin Yapılışı
1 kg torasan iniciri
1 kg şeker
1/2 limon suyu

Hazırlanışı
İncirler yıkanıp şekere yatırılıp 1 gece bekletilir.

Ertesi gün kaynatılır ve aşağı alınmadan limon suyu eklenir.

Kaynatılmaya devam edilip bir süre sonra ocaktan alınır.

Afiyetler olsun!
4
Krümeltorte tıpkı elmalı-krümeltorte gibi hazırlanıp sadece üst kısmına tarçin yerine 2 yemek kaşığı fındık tozu eklenmiştir.
9


5
Hazırlanışı
Krümel torte hamuru hazırlanıp 1 parçası ayrılıp diğer kısmı yağlanmış kalıba yerleştirilir.
Önceden 2 su bardağı süt ile pişirilip soğutulmuş puding hamurun üzerine yayılır.
1 su bardağı vişne pudingin üzerine serpiştirilir.
Kalan hamura şeker ve fındık tozu eklenip yoğrulup vişnelerin üzerlerine kırıntı şeklinde yayılır.
175 c de yaklaşık 25 dk pişirilir.
Soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpiştirilir..
7
İncir reçeleini yerken üzerine kaymak sürüpde tadabilirsiniz..Bu reçeli herkes aynı kıvamda pişiremez..Pişirsede 1 hafta sonra hemen şekerlenir..Anneciğin yapmış olduğu incir reçeli her zaman konuşulmuştur..Sanırım kendiside rahmetli halasından pişirme yöntemini öğrenmiştir..)
3
Tartı bir arkadaşıma yapıp götürdüm..Henüz ılıktı ve keserken muhallebinin donmamış olmasından biraz dağılmalar oldu..Fakat tadına bakanlar görüntüsüne hiç aldırış etmeden birer ikişer dilim tattılar..Pudingli oluşundan dolayı büyük ilgi gördüğünü belirtmeden geçemeyeceğim..
1
Deneyiniz pişman olmayacaksınız arkadaşlar!!

40 yorum:

  1. İncirler cam gibi harikalar afiyetler olsun..
    pudingli vişneli harika olmuş ..
    vişnler buzluklardan çıkmaya başladı ben de şimdi vişneli bir tarfi yaptım afiyetler olsun..

    YanıtlaSil
  2. Canımmmmm incir reçeline içim gitti bayılırım sanki gerçek gibiler kekler için zaten yoruma gerek yok muhteşem.
    Ellerine ve emeğine sağlık,öptüm...

    YanıtlaSil
  3. ayy bu bana yapılırmı ??

    :))))))

    YanıtlaSil
  4. Gül'cüm bloğuna geldiğimde gördüklerimin hepsinden alıp yemek istiyorum. Hepsi o kadar nefis görünüyorlarki. Kapınızdamı yatsam acaba! ne dersin. Anneciğinin ve senin ellerinize sağlık. Öperim çok sevgiyle..

    YanıtlaSil
  5. Reçel harika görünüyor, Pudingli turtayı da ilk sende gördüm. Ellerine sağlık canım.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Elmalı turtanın tadı damağımızda kalmıştı.Sayfana girdiğimde pudingliyi yeni eklemiştin fakat ayrıntılarını yazmamıştın.Bende inatla bekledim ve sonunda yaptım.Buzlukta vişne olunca kolay oldu yapımı.Fındık tozum yoktu onun yerine badem ekledim.Şimdide çayla yiyoruz ve sana dua ediyoruz Gülcüm.Şimdi incir reçeline odaklandık ailecek.İncir çok farklı geldi bize dahaönce hiç duymadım görmedim.Annecin tarifini verecekmi?

    YanıtlaSil
  7. SAMSUN'DAN GÖRÜMCEM BANA DA İNCİR RECELİ GETİRMİŞTİ VE GÖZÜNÜN İÇİNE BAKIYORDUM VALLAHİ BİTMESİN DİYE,ÇOK LEZZETLİ.
    TART HARİKA ,OFFF,LEZZETİ DÜŞÜNEMİYORUM...ELLERİNE SAĞLIK ...SEVGİLER

    YanıtlaSil
  8. o kırıntılı turtanın vişnelerini yerim...
    yurtaki bir insana yapılmaz bu gülüm yaaa:)

    YanıtlaSil
  9. Hepsi mükemmel herzaman oldugu gibi. Acaba Gül`cüm bana da ayirdi mi bu harika recellerden?
    Sevgilerimle cok cok öpüyorum canim...

    YanıtlaSil
  10. canım benım nefıs hersey ellerıne saglık öptum senı sevgıler..

    YanıtlaSil
  11. Canımmmm incirin duruşuna bittim:)
    Tarifinle attım ağzıma kopardım sapını:) anneciğinin ve senin ellerine sağlık çevrenizdeki şanslılara da afiyetler olsun.
    Öpüyorum canım Sevgiler...

    YanıtlaSil
  12. Sen yaparsın da pişman olur muyuz hiç Gül'cüğüm.
    Ellerine sağlık, her ikisi de muhteşem görünüyor.
    O enfes incirleri bulabilir miyiz bilmiyorum ama reçelin tarifini nerden alacağımız biliyoruz artık.
    Anneciğin tarifini verir değil mi?

    Her ikinizin de ellerine sağlık canım.
    Bol paylaşımlı güzel bir hafta diliyorum.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  13. Canım gene harika.Hele de reçele bayıldım.Ya şu reçelden birazda anneciğin bana da ayırsaydı:)))

    YanıtlaSil
  14. Annenin ve senin ellerine sağlık canım, turta ve reçel enfes görünüyor. Benim aklım incir reçelinde kaldı. O ne güzel bir görüntü öyle, sanki ye beni diyor.

    YanıtlaSil
  15. Turta da reçel de harika görünüyor canım.incirler nasıl da güzeller.elerinize sağlık.sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  16. Sevgili Gül, incir reçeli burda da çok yapılır, severim. Ama anneninki bir başka gözüküyor, rengi pekmez gibi. Şeker değil de pekmezlemi yaptı acaba diye düşündüm. Tartların harika, aşağıdaki elmalıdan bir deneyeyim. Elma-Tarçın ikilisi zaten müthiş bir lezzet oluyor. Ellerinize sağlık canım benim. Sen ne yapsan güzel oluyor zaten piri olmuşsun pasta, börek, çöreğin. Çok öptüm sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  17. Gülcüm güzel yorumun için çok teşekkürler canım bende sizleri tanımış olmaktan çok mutluyum canım .Kayınvalidem giresunlu incir reçelini ilk defa evlenince onun elinden yemiştim eli çok lezzetliydi sağolsun bayılmıştım yiyince şimdi ondan öğrendiğim kadarıyla yapıyorum ama onun elinin lezzetini yakalayamıyorum sanki anneciğinin ellerine sağlık annene çekmişsin paylaşmaktan güzel birşey varmı ne güzel bir meziyet kucaklar dolusu sevgiler Gülcüm .

    YanıtlaSil
  18. İncir reçelini çok sevmememe rağmen bu görüntü fikrimi değiştirebilir :)
    Ellerine sağlık. Turtada harika olmuş canım.
    Sevgiler :)

    YanıtlaSil
  19. Canım harika keklerini ve turtalarını bizimle paylaştığın için çok teşekkür ederiz, ellerine ve yüreğine sağlık.
    Gerçekten haklısın benim için deniz kenarı ve yemek denince, menü hep aynı oluyor...
    Sevgiyle kal...

    YanıtlaSil
  20. Merhaba Gül,

    Ziyaretin beni çok mutlu etti.Bu gün işyerinde oldukça yoğun bir gün.Ama mesajını alınca hemen bloğuna girdim.Tarifler çok farklı ve imrendirici.Ne beceriklisin yahu.Allah cc nazarlardan korusun.Senin gibi olmak isterdim doğrusu.
    Ellerine sağlık

    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  21. reçelde turtada harika.. anne kız koca bir maşallah geliyor size...

    YanıtlaSil
  22. incirin görüntüsüne bayıldım.resmen nefis.turtan da bir harika canım.ellerine sağlık..ben de reçeli tatlı niyetine yiyenlerdenim..sevgiler..

    YanıtlaSil
  23. Gül'cüğüm ben de pek reçelci sayılmam. Sabah kahvaltısında tatlıya bakmam zaten ama pek hoş olmuş be bunlar canım! Kaşık tatlısı olarak sunulabilir yani.

    YanıtlaSil
  24. harika görünüyorlar eline sağlık canım...

    YanıtlaSil
  25. canım görüntü muhteşem.incir reçeli de turta da nefiss görünüyor.nasıl canım çekti anlatamam.ellerine sağlık.ilk fırsatta turtayı denemek istiyorum.reçel içinde annenin ellerine sağlık.sizlere de afiyet olsun.
    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  26. Canım insanın özlendiğini bilmesi çok güzel bir hismiş:)) bende çok özledim seni ve senden farklı lezzetleri öğrenmeyi inşallah bundan sonra çok özlemeyiz birbirimizi eskiden olduğu gibi hep daha sık görüşürüz. En çokta benim sevmediğim yiyecekleri bile o kadar güzel yapıp bizlerle paylaşıyorsun ki o sevmediğim yiyeceği bile büyük bir iştahla yemek geliyor ya içimden tıpkı şu ( incir reçelinde de ) olduğu gibi bana yaşattığın bu güzel duyguları özledim.. Canım her şey için çok teşekkür ederim.
    Ben de seni öpüyorum ve harika bir hafta diliyorum.
    Sevgiler…

    YanıtlaSil
  27. Aman amannn... Artık sayfana bakmak istemiyorum çünkü o muhteşem görüntüleri görüp sadece yutkunmak çok kötü bir şey...

    Ne kadar uğraşsam da sanırım seninkiler gibi olmayacaktır yaptıklarım...

    Ellerine sağlık Gül'üm...

    YanıtlaSil
  28. Sevgili Gül,

    Güzel düşüncelerin için çok teşekkür ederim. Ben de hep buradan paylaşmayı diliyorum.
    Ben de pek öyle reçelci değilimdir ama Bu reçel insanın aklını başından alıyor, anneciğinin ellerine sağlık.
    Kekler de müthiş görünüyor, senin de ellerine sağlık.

    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  29. İnciler enfes,inan kaymakla sürüp yemek geldi içimden.Üstadın önerisine dikkat etmek lazım..Ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  30. bu incirin görüntüsü beni mahvetti!!!

    YanıtlaSil
  31. Sevmememe rağmen nasıl iştah açıcı göküyor o incirler.Ellerine sağlık.süper gözüküyor.Sağlık ve afiyetle

    YanıtlaSil
  32. harika ,nefis gorunuyor receller,anneciginin ellerine saglik canim.Esim trabzonlu eee seneye hemseri payimi isterim
    sevgiler afiyet olsun

    YanıtlaSil
  33. Merhaba,

    Evet farkındayım uzun süredir tarif ekleyemedim bloğuma ama basiretimmi bağlandı yoksa tembellikmi çöktü üzerime bilmiyorum. :)
    Ama tembelliğim yorumları okurken hiç yok.Aranılıp sorulmak kadar güzel bir şey olamaz.

    Hem ....hem ben senin gibi birbirinden güzel lezzetleri sayfama doldurup bakanların gözlerinin sayfama yapışmasını istemiyorumdur belkide. :)

    Sen bana bakma ve devam et yaptıklarınlada gurur duyabilirsin. Bende seninle gurur duyuyorum.Becerikli bir arkadaşım var diyebilmek az şeymi.

    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  34. ya bayılırım ıncır recelıne ya...bu arada yoresel tatlarıda ogrenıyoruz gulcum:)sagolasın...

    ben elmelı krumel torte yı yapacaktım(bakmadan ısmını dogru yazdım demekkı cok canım cekmıs:P)
    sımdı hangısını yapayım dıye dusunuyorum:(
    bana fıkır verırmısın?

    sevgı ve saygılarımla..

    YanıtlaSil
  35. Saliha'cığım,her ikisinde lezzeti çok farklı canım..Senin elinin altında hangi malzemeler hazırsa ondan başla tatlım..Birde evdekiler hangisini daha çok seviyorlarsa..))Öpüyorum seni kolay gelsin tatlım..

    YanıtlaSil
  36. MUHALEBILISI GULCEUM..OYLE ISTEDILER AMA HAFTA SONUNA KALDI:((

    SEVGILERIMLE..

    YanıtlaSil
  37. Sana tavsiyem Saliha'cığım,
    muhallebisini katı pişir.Üzerinde sanırım 3 su bardağı süt diyor.Sen 2 su bardağı ile pişir..Şimdiden ellerine sağlık tatlım...


    Sevgilerle..

    YanıtlaSil
  38. İnciri reçeldense taze yemeği tercih ederim.Ayrıca en sevdiğim meyvedir.Ama o denli güzel fotoğraflanmış ki resmen cenım çekti.Ellerinize sağlık hem senin hem annenin...sevgiler...

    YanıtlaSil
  39. selam taze incirden mi yapildi ben yapiyorum hep dagiliyor sirrini bir bilenden ogrenmek isterim;) sevgiler

    YanıtlaSil
  40. Selamlar,

    İncir taze incirden yapılıyor..Özellikle yağmur yememiş olması gerekiyor..Birde ağızlarının açılmamış olması..Bunun dışında yapılış şekli aynı..Unutmadan,kabuklarının mutlaka soyulması gerekiyor..Umarım yardımcı olabilmişimdir..


    Hayırlı iftarlar..

    YanıtlaSil