Pazar, Kasım 11, 2007

PFLAUMEN KUCHEN / ERİKLİ PASTA

Karambole( carumbola )aynı buloh gibi 5 m. ye kadar büyüyen bir ağacın meyvesi olup, 7-8 cm. boyunda, kenarları keskin dilimlere bölünmüş; tadı sulu ve ekşidir (Şekil 53). Meyvenin dış kabuğu ince ve sarı-yeşil renkte olup, yaprak aralarındaki dallarda ve ender olarak gövdenin üst kısımlarında oluşur. Tüketilmesi aynı buloh gibi pişirilmek suretiyledir. Üretilmesi tohumdan ve bir yaşındaki fidanlara göz aşısı uygulanarak yapılır Tadı çok güzel (Kivi ve muz karışımı gibi bişey)İstanbulda büyük alış veriş merkezlerinde tropikal meyveler var.Bu yazı ve resim atasatforum'dan alınmıştır.BİLGİLERİNİZE!!

Pastamı dün gece saat:22.30 civarında hazırlamaya başladım.Dün işten çıkıp eve gelişim yaklaşık saat:21:45 civarı idi.Bu pastayı yapmaya ise 2 gün önce karar vermiştim.Eğer karambole'yi bulamasam başka bir pasta yapacaktım.(Caddebostan Migros'ta bu tür otantik meyveler hemen hemen her gün olduğundan, yine oraya uğrayıp oradan aldım.Başka meyveleride orada bulmanız mümkün arkadaşlar.Orada veya başka 3M migroslar da.)Pazar günü kahvaltıya 8 kişi misafirimiz vardı.Bu pastayı kahvaltı sonrası için kahveyle içilir diye yapmıştım.İyi ki yapmışım..Pastam çok sevildi ve çok ilginç bulundu.İçindekileri tahmin etmekte, yanılgı payları oldukça fazla idi.Sunumu çok hoş buldular ve ben çok mutlu oldum.Kısaca sonuç güzeldi ve pastam her zaman ki gibi harika idi..))
TÜM ARKADAŞLARA VE SAYFAMI ZİYARET EDEN ZİYARETCİLERE MUTLU BİR HAFTA DİLİYORUM. Malzemeler
225 gr tereyağ
200 gr şeker
1 paket şekerli vanilya
3 adet yumurta
1 adet yumurta sarısı (akı başka yerde kullanılacak)
200 gr erik marmeladı
40 gr iri çekilmiş badem
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
50 gr nişasta+ 2 yemek kaşığı nişasta
1/2 çay kaşığı tarçın
1-2 damla vanilya esansı
60 gr iri çekilmiş badem (kalıbı yağladıktan sonra içine serpmek için)

Not:Resimlerin üzerine tıklayıp yakından inceleyebilirsiniz!
Ortası için
400 gr erik
100 gr şeker
3 yemek kaşığı vodka
1 adet karambole
2-3 damla limon esansı veya limon suyu
1 adet çubuk tarçın
1 paket kırmızı jöle (tart jöle)

Yapılışı
Önce pasta kalıbı yağlanır ve 60 gr badem içine serpilir.Un,nişasta ve pudra şekeri elenir.
Yağ,şeker,vanilya esansı ve vanilya çırpılır.
3 yumurta ve yumurta sarısı teker teker eklenip çırpılır.
Un 3 aşamada eklenip çırpılır.
Bu karışımın yarısı kalıba yayılır.
Çırpma kabında kalan diğer yarısına ise yumurta akı eklenip çırpılır.
1/2 çay kaşığı tarçın eklenip çırpılır.
Erik marmeladı eklenip çırpılır.
40 gr badem eklenip çırpılır.
Son olarak da 2 yemek kaşığı nişasta konulup çırpılır. Bu karışım diğer karışımın üzerine dökülür.
Çatal yardımı ile en alttan üste doğru hamur döndürülerek karıştırılır.
175 c de yaklaşık 50-55 dk pişirilir.Pişip pişmediği yine kürdan yöntemi ile kontrol edilir.
Ortası için
Erikler yıkanıp bıçakla 4-5 dilim olarak kesilip bir kaba konur.
Eriklerin üzerine 2 yemek kaşığı şeker serpilir.
3 yemek kaşığı vodka ve tarçın çubuğu da konup 5-10 dk pişirilir. Tart jölesi 2 çay bardağı su ile pişirilir.
Erikler süzdürülmeden jöle ile karıştırılıp pastanın orta kısmına dökülür.
Not:Erikler pastanın ortasına konulmadan pastanın üzerine pudra şekeri hafifçe serpilir.Ben yorğunluktan ve yoğunluktan atlamışım..)) Son olarak karambole meyvesi dilimler halinde kesilip pastanın üzerine gelişi güzel dizilir.
(Erik marmeladı ve tarçın eklendiğinde hamurun rengi adeta kakaolu gibi görünüyor.Dikkatinizi çekerim!!)
(Pastanın beyaz kısmının kalıba döküldüğü an..)
Kek kalıbım Kaiser..Merak eden arkadaşlara bilgi vermek istedim.3 Yıl önce Almanya'dan almıştım..))
NOT:Kaiser kalıpları Türkiye'de de bir çok firmada satılmaktadır.Eğer sizlerde Kaiser kalıpları hakkında bilgi edinmek isterseniz, lütfen yazmış olduğum telefon numarasını arayarak perakende satış noktalarını öğrenebilirsiniz .
Tel:0212/2459282 Haluk Bey (toptancı firma)

33 yorum:

  1. Güüüüüül,
    Bu ne güzel bir sunum yahuuu!!! Valla kıskanıyorum bak :)) Ellerine sağlık canım. Harika görünüyor valla.

    YanıtlaSil
  2. Harika! Gözlerim bayram etti valla...
    Öyle yogunluk var ki bizde Gülüm, hala tam yerlesemedim. Bir yerlessemde söyle senin pastalarindan denesem.
    Sevgilerimle öpüyorum canim...

    YanıtlaSil
  3. ellerine saglik,boyle yazisiz resimleri tarifler sana ozgu inanki:")

    YanıtlaSil
  4. harika bir sunum canım sanki resim sergisi gibi çok güzel nefis bir tarif ellerine sağlık canım hayırlı akşamlar sevgiler

    YanıtlaSil
  5. cok nefis görünüyor
    ellerine saglik
    SEVIM

    YanıtlaSil
  6. Gül ellerine sağlık ne hoş olmuş gene pastan.Üzerindeki meyve sekillerine ise ayrıca bayıldım..

    YanıtlaSil
  7. Tüm tarifler gibi ilginç ve tüm tarifler gibi harika bir tat.Yorgun argın ne güzel bir lezzet yapmışsın yine.Misafirlerinin beğenmesi normaldir harika bir görüntü.Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  8. Cok süper olmus hem eriklide cok güzel lezzetli olur.Süslemeside yine harika Gülcüm. Ellerine salgik canim.

    YanıtlaSil
  9. Çokkk güzel görünüyor ellerine sağlık ne şanslı misafirlerin:) ellerine sağlık canım.
    Sevgilerimle, iyi haftalar canım...

    YanıtlaSil
  10. Gül'üm benim, geç saatte gel ve böyle güzel ve zahmetli pastayı yap.Misafirler bayılmasında ne yapsın:)Canım kardeşim senin o güzel ellerine sağlık.Afiyetler olsun.
    Bitanem sana çok güzel geçecek bir hafta diliyorum ve güzel yanaklarından kocaman öpüyorum...

    YanıtlaSil
  11. Gül canım ;
    Yine harika bir pasta yapmışsın ellerine sağlık canım resimler bile ye beniiii diyor :))
    sevgiler canım öptümmm

    YanıtlaSil
  12. Sizi tebrik ederim. Süper bir sunum. Kullandığınız meyveyi ise daha önce hiç duymamıştım. Ama pastaları süslemeye ok elverişli olduğu belli. Elinize sağlık sevgiler

    YanıtlaSil
  13. Arkadaşım Allah nazarlardan saklasın bu nedir böyle, olamaz yaa. Ellerine kollarına sağlık. Ev halkına sonsuz sevgi ve saygılarımı ilet lütfen. Hepinizi öpüyorum... Arzu

    YanıtlaSil
  14. Gülcüğüm nefis olmuş pastan, artık sana bunu yazmak bile yetmiyor bana, gerçekten harika şeyler yapıyorsun. Ayrıca anlatımınıda çok seviyorum.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  15. Yıldız meyvesi, star fruit...
    Dalında gördüm, hem miniminnacık çiçekleri, hem de büyüyen ve olgunlaşan meyveleri vardı. Ne güzeller meyve ağaçları!

    YanıtlaSil
  16. Bu meyveyle bende burada tanıştım gülcüğüm. nefis görüntüsü var.

    Pastada şahane olmuş. ellerine sağlık canımm benim.

    sıcacık sevgiler...

    YanıtlaSil
  17. Gülcüğüm, ne kadar uzun zamandır uğrayamamışım ben sayfana, yine ne güzeller döktürmüşsün öyle. Bu pasta harika görünüyor, ne güzel bir sunum bu böyle. Ama benim aklım aşağıdaki limonlu pastada kaldı yahu, çok cezbedici görünüyor kesinlikle. Yalnız itiraf etmeliyim ki parmak kurabiyelerin fırına girmeden önceki hali daha bir sevimli geldi bana :))))))) Kocaman sevgilerimle, öpüyorum yanaklarından...

    YanıtlaSil
  18. gul ummm; nerden, nasıl bulursun bu tarıflerı.. elıne sağlık.. cok guzel görunuyor cnm..

    fıdan

    YanıtlaSil
  19. Gul'cugum,

    Ne kadar guzel bir sunum ve ne kadar emek. Ellerine saglik
    ve sizlere de afiyet olsun, cok guzel olmus.

    Sevgilerimi gonderiyorum ve iyi bir hafta diliyorum

    YanıtlaSil
  20. Canim Gülüm yine öyle güzel bir kek hazirlamissinki hem göze hemde damaga hitap ediyor ellerine saglik,birde okadar yogunlugun arasinda hic bos durmuyorsun masallah sana canim sevgiler...

    YanıtlaSil
  21. selamlar ellerine sağlık çok güzel olmuş pastan parmak kurabiyen gibi de durmuyor bunlar çok estetik olmuş
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
  22. Gül'cüm, erikli ve Sternenfrucht pastan harika olmus, ellerine saglik. Ne güzel de uyum saglamistir bu iki güzel meyvanin tadi birarada.

    Hoscakal canim, kocaman öpüyorum seni.Byeee...

    YanıtlaSil
  23. ellerıne saglık ne dıyebılırımkı...soylenecek soz yok..bu kalıblarımız yokki boyle guzel olsun:((nerden bulabılırızkı:(((.....gulcum guzel yureklı arkadasım benım cok enfes olmus pastan,kekın.....sevgılerımle..

    YanıtlaSil
  24. Ablacığım ellerine sağlık pastalar harika olmuş.Vallahi nazarım deyecek.İnşallah yemekte nasip olur bunları.Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  25. Canım Gül'cüm,

    İyi ki verdin şu kek kalıbını bulacağım yerin telefonunu, yoksa bir gün kek kalıplarını çalmaya gelecektim..:)) Kurtuldun bak..:))
    Hangisine bakayım şaşırıyorum, kek kalıplarına mı, içindeki güzelliklere mi...Sevgilerimi yolluyorum tatlım..:)))

    YanıtlaSil
  26. Arkadaşım, sen ne becerikli hatunsun. O saatte işten gel, yorgun argın alışveriş yap ve o saatte pastayı hazırla... İnsan gerçekten yemek yapmayı sevmese mümkün değil. Ben bazen kek yapmaya bile üşeniyorum. Maşallah diyorum sana, aman nazar değmesin.

    Bu arada hamsili pide çok ilginç geldi. Bizim üst katımızda Engin teyzeler otururdu, kendileri karadenizliydi. Hamsili kek yapardı. Kek dediğim tulu tabi:-) Bir tek Engin teyze ile ben yerdik. Sanırım benim damak tadıma uygundu. Hey gidi günler...

    YanıtlaSil
  27. Canım benim,
    yine döktürmüşsün ellerine sağlık. o ne hoş görüntü öyle. İlginç meyveleri de tanıtıyorsun bize. öpüyorum canım. sevgiler

    YanıtlaSil
  28. Erikli pasta kulağa hoş geliyor. Denenecekler listesine eklendi. Eline sağlık.

    YanıtlaSil
  29. canimcim cok super olmus ellerine saglik acep buralarda varmiidir

    YanıtlaSil
  30. Gül'cüğüm ne güzel görüntüler. İçim açıldı inan ki. Fotoğrafların ne kadar aydınlık ve güzel çıkmış. Pastalara diyecek söz yok zaten...

    YanıtlaSil
  31. Yok! ben artık dayanamayacağım. Sizin misafiriniz olmak lazım. Yada en iyisi kız kardeşin olayım ben senin. Misafir de gelip geçer çünkü:)) Ellerine sağlık Gülüm!
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  32. Erikli pasta harika olmus,ellerine saglik canim.

    YanıtlaSil
  33. gene dokturuyorsun gulcum ne diyeyim ben sana bilmem ki.

    YanıtlaSil