Pazar, Ağustos 06, 2006

LAZ BÖREĞİ'NİN TARİFİ

LAZ BÖREĞİ
Malzemeler
1 yumurta
1 çay bardağından az tuz suyu
1 su bardağı süt
2 yemek kaşığı tereyağı
yarım çay bardağı sıvıyağ
alabildiği kadar un
açmak için nişasta
aralarını yağlamak için eritilmiş tereyağı

Muhallebisi
1 lt süt
3 yemek kaşığı un
12 kaşık şeker
1 paket vanilya
3 adet yumurta

Yapılışı
Önce muhallebiyi yumurtalar hariç diğer malzemelerle muhallebi kıvamında pişirip,
iyice soğutalım.Soğuduktan sonrada yumurtaları ekleyip mikserle çırpıp buzdolabında
bekletelim.

Hamuru için verilen malzemlerle hamuru yapıp bir tepsiye un serpip 18 yumağı dizip üzerlerini
nemli bezle örtelim ki yumaklar kurumasın.Yarım saat yumakları dinlendirelim.Dinlenen yumakları açmak için masaya bolca nişasta serpip çok ince olarak açalım.Annemin yufkaları
çok ince oluyor.Vallahi gazete bile okunuyor o derece.))Her yufkayı tepsiye döşedikten sonra
erimiş tereyeğını hafifçe gezdirelim.9 yumak için aynı işlem yapılacaktır.Sonrada muhallebisi
konulup aynı işlem diğer 9 hamur için gerçekleştirilecek.İşlem bittikten sonra dilimlenip
üzerlerine tereyağı gezdirilip 175 c de kısık ateşte sin olarak pişirilecek.

Pişen laz böreği iyice soğutulur üzerine bolca pudra şekeri serpilir.
Arkadaşlar bu börek Rize ve Artvin taraflarında pudra şekeri yerine şerbetli yapılır.Çünkü
böreğin aslı budur.Zamanla bu börek de gelişip bu şekli almıştır.Bakalım ilerki yıllarda nasıl
bir şekle girecek bende bilmiyorum.Ben ballısını tavsiye etmiyorum,nedeni ise çok şeker
ihtiva ettiğinden.Ama sizler ballı tatlıları seviyorsanız ikisini birden deneyin arada ki mukayeseyi sizler yapın.Şimdiden hepinize kolay gelsin diyorum..MUTLULUKLAR SİZİNLE OLSUN....

14 yorum:

  1. Nefis bende tuzlu bir börek zannediyordum. Tatlıymış çok severim tatlı bilhassa sütlü tatlıları ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Canım seninde ellerine sağlık.

    İyi haftalar diliyorum.Herşey gönlünce olsun.

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  3. merhabalar,
    öncelikle güzel ziyaretin ve yorumun için çok teşekkür ederim.
    kusura bakma eşim izinde olduğu için geri dönüşüm biraz gecikmeli oldu.
    bloğunu inceledim de hepsi birbirinden güzel tarifler.
    hele o minik havuçlara bayıldım.çok şirin ve yaratıcı.
    ellerine, yüreğine sağlık.
    bundan sonra da sık sık görüşmek dileğiyle.
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Selam canım,

    tuz suyu ne demek? Ben bundan denemek istiyorum da. Hiç duymadım tuz suyunu daha önce..

    SELİN (www.selincaglayan.com)

    YanıtlaSil
  5. Merhaba uzun zamandır çok merak ettigim laz böreği tarifini bizimle paylaştıgın için çok teşetür ederim ellerine saglık .Ayrıca benim sitemdeki yemek 2 yemek tarifinin altına yazdıgın güzel yorumların için teşekür ederim.Sana teşekür etmek için e-mail atmayı düşündüm ama e-mail adresini bulamadım bu yüzden teşekür edememiştim kusura bakma.Sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Selam Selincim,
    Tuz suyunu 1 çay kaşığı tuzu yarım çay bardağı suya koyup iyice karıştırınca tuz suyu oluyor.

    Teşekkürler canım,
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  7. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  8. Merhaba evkedisi,
    Bende çok teşekkür ediyorum,ziyaretiniz ve yorumunuz için..
    Kusurun lafı mı olur,lütfen böyle düşünmeyin.
    Havuçları beğenmenize sevindim.))
    Sizinde ellerinize,yüreğinize sağlık.

    Sevgiyle kalın daima..

    YanıtlaSil
  9. Selamlar yemekbul,
    Öncelikle hoşgeldiniz diyorum..

    Bende size teşekkürlerimi gönderiyorum bu güzel yorumunuz için.Kusurluk birşey yok öyle düşünmeyin lütfen..Sık sık görüşeb
    ilme ümidi ile..Herşey gönlünüzce olsun..

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  10. Sevgili damak tadı,
    Laz böreğiniz bir harika.Ben daha önce Karadenizliler vakfında ballısını yemiştim,fakat (özür dilerim) çok brbat bir tadı vardı.Resmen bal içinde yüzüyordu.
    O zaman bunun nesini bu kadar överler diye kendi kendime söylenmiştim.Sizin ki çok güzel görünüyor.Demek balsızda yapılıyormuş.Acaba nerde deneyebiliriz bu böreği,bu konuda bilgi vermeniz mümkün mü?İst.da ikamet eden bir bayanım,adres gösterseniz arkadaşlarla gideriz.Çünkü merak edenler var.Teşekkür edip,iyi günler dilerim.

    Ayrıca tuvalet kapağı gerçekten çok ilginç.

    Harika,

    YanıtlaSil
  11. Merhabalar Harika Hn,
    İnanın bende nerde satıldığını bilmiyorum.Bir ara Beykoz tarafında Körfez lokantasında oluyordu.Ama şimdilerde orda varmıdır bilmiyorum.Sahibi Ömer bey nereye yaptırıyordu hiç bir bilgim yok.Dilerseniz orayı bir arayıp oraya sorabilirsiniz.
    Tuvalet kapağı bir o kadarda marifetli,tavsiye ediyorum acilen..)))


    Sevgiler

    YanıtlaSil
  12. Merhaba,
    laz böregine bayilirim:) Rizeli bir teyzem yapardi! Cok uzun bir zamandir yemedim. Kendim zaten sanirim bir defa yapmaya kalkmistim yillar önce. Tekrar yapmadigima göre memnun kalmamisim anlasilan;)
    Sushileriniz de iyi görünüyor, gerci sen yiyemiyormussun. Benim de hergün yiyebilecegim birsey degil. Fakat canim istediginde pek bir severek yiyorum.
    Ziyaretlerin icin tesekkürler! Iade-i ziyaretim zamansizligimdan birazcik gec kaldi. Af oluna insallah! Sevgiler!

    YanıtlaSil
  13. Sevgili Dilek,
    Teşekkürler ziyaretiniz için.
    Rizeliler harika yaparlar,sanırım
    bizde onlar kadar usta olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz.))
    Sushiyi pek sevmiyorum,nedeni kötü bir anım olduğundan yiyemiyorum.

    Her zaman beklerim canım,bende teşekkür ederim tekrardan


    sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  14. Enjoyed a lot!
    » »

    YanıtlaSil