Cuma, Haziran 30, 2006

KESECİKLER



Arkadaşlar,bu kesecik şeklinde ki tatlı kurabiyemi yoksa başka türlü bir şeymi tadına baktığım halde anlam veremediğim değişik bir lezzet.Bir toplantıda karşılaştığım bu kesecikler beni çok ilgilendirdi,nedeni de tadından çok görüntüsüydü elbet.Ne yazıkki bana tarifini vermedi yapan kişi; sadece onda gizli imiş, veremem kusura bakmayın dedi kibarca.Ben size birazcık tarif etmeye çalışıyım.Dışı sert ve hamurdan yapılmamış bence ve sanki özel bir makineden çıkmış gibiler.İçlerinde ise değişik şeyler vardı sanırım,kiminde meyve şekerlemeleri,kiminde ise çikolata ile hazırlanmış yogun içler vardı.Günün birinde bu tarifi elde edersem sizlerle paylaşacağım.Yeni tariflerle görüşmek üzre HOŞÇAKALIN ARKADAŞLAR...

35 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba Damaktadı

Görüntü gerçekten muhteşem. Tadıda öyle olmalı. Hepsinin çok düzgün olmasından dolayı bende aynı görüşteyim sanki makinadan çıkmış gibi.

Eski zihniyetli insanlar hala var. Kendisiyle beraber tarifi mezara götürünce acaba mutlumu oluyor bu insanlar çok merak ediyorum. Bilgi paylaştıkça güzeldir. Birgün mutlaka birimizin karşısına çıkacaktır bu tarif. ;)

Damak Tadı dedi ki...

Merhaba summer,
Teşekkürler yorum bıraktığınız için.Bende sizinle aynı fikirdeyim umarım dediğin gibi birgün karşımıza çıkar.Yakından görseydiniz birde tadına varsaydınız gerçekten harika idi.Umarım en kısa zamanda tarifi ele geçirip burda yayınlama imkanına sahip olurum.Teşekkürler.
Sevgiler

Evren Yasa dedi ki...

Gercekten de cok ilginc tarifin paylasilmamis olmasi. Sonucta ticari amacla bu isi yapanalr tarifi vermeyince anliyorum da bu sekilde garip geliyor bana. Ayrica sizin siteniz de cok guzel. Cok ilginc seyler var. Ozellikle karadeniz yemekleri arasinda ben sironu cok merak ediyorum, tarifini verebilirseniz sevinirim. Tesekkurler.

Damak Tadı dedi ki...

Merhaba evrenbal,
bende tıpkı senim gibi şaşkınlıkla karşıladım ama elden birşey gelmeyince öylece kalakalıyorsun.
Sironu sordunuz inanın bende bilimyorum ama senin için öğrenip hemen tarifini yazarım.Belkide bildiğim birşeydir fakat ismi değişik olabilir.Bazen Trabzon'da farklı isim Rize'de farklı isimlerle yemek tarifleri karşımıza çıkabiliyor.Hemen bilgi alıp cevap vereceğim canım.
Tekrar teşekkürler.
Sevgiler

Damak Tadı dedi ki...

Selam Janjanlı,
Hoşgeldin,sayfamı ziyaret ettiğin için teşekkür ederim.Adresimi tabiiki yayınlayabilirsin,bende seni linklerime ekeleyeceğim.Canım sayfana girmekte çok zorluk çektim bu yüzden sana email gönderdim kusura bakma.Sayfan muhteşem ellerine sağlık.Devamlı ziyaret edeceğim.
Sevgiyle kal
damak tadı

Adsız dedi ki...

Ne kadar güzel bir görüntü böyle, en kısa zamanda tarifini bekliyorum :)

HULYA dedi ki...

Merhaba:-)siteniz harika ellerinize sağlık.Hemen favorilerime ekledim Ben de beklerim.

Nilüfer dedi ki...

Kesecikler gerçekten ilginç görünüyor..
Bu tarif vermeyen insanlara da hastayım yani. Kendisi yapmamış hazır almış olmasın ;))
Sevgiler

Damak Tadı dedi ki...

Pembeli canım,
tarifini bulabilirsem hemen yayınlayacağım,ne yazıkki tarifi yok,istediğimde veremem dedi yapan kişi bu yüzden tarif yok be güzelim.
sevgiler

Damak Tadı dedi ki...

Selam Hülya hn,
Siteme hoşgeldiniz teşekkür ederim.
Bende sitenizi ziyarte ettim ve yorum bıraktım,inanın çok güzel bir siteniz var ellerinize sağlık.
saevgiyle kalın

Damak Tadı dedi ki...

nilüfer'cim,
çok haklısın canım ya,bende çok üzüldüm tarif veremediğim için;ama elden gelen bişey yok.Birgün bu tarife ulaşırsam yayınlarım canım.
sevgiler

Adsız dedi ki...

harika bişey bu keşke tarfini verseydi yaaa mükemmel görünüyor tadıda nasıl çok merak ettim ama eminim güzeldir ahh neden vermiyorki hayret bişey patentini alsın da öyle versin bari :))

Damak Tadı dedi ki...

selam,
gerçekten harika idi bence..
benim gibi değişik tadlar seviyorsanız,aburcubura meraklıysanız sizlerede kesin harika gelirdi canım.patentini alırsa verir inşallah dediğin gibi canım,ne yazıkki yapacak bişey yok.bende bu konuda çok üzülüyorum inan dilekcim.
sevgiler

ZeYNeP dedi ki...

Merhaba,
Evet ilginç bir ürüne benziyor bende merak ettim şimdi:) Bir aparatla yapıldıgı kesin, bu tarifi yapan bir yer shibi falanmı acaba ki tarifi paylaşmadı, belki yapıp satıyordur,
Olsun DAmaktadı, biz de değişik seyler yaparız:)

Resim için teşekkürler,
Sevgilerimle,
Figen

Unknown dedi ki...

Hi...i see your comments in Hulya' blog then follow to see your blog

it is wonderful, I like pic of food, I think it is turkish food?

Adsız dedi ki...

Merhaba Damak Tadi,
internette gezinirken bir rastlanti sonucu web sayfani gördüm. İkimizinde hem Trabzonlu hem de Almanyada bulunmus olmasi büyük bir rastlanti!
Kesecikler bana Almanyada yemis oldugum bir tatliyi cagristirdi. Ama onlar daha beyaz ve kücüktüler. Eger tarifini bir yerlerde görürsem sizlerde de paylasirim.Hoscakal

Damak Tadı dedi ki...

Merhaba Figen,
Ben bu tatlı ile bir toplantıda tanıştım,fakat ne yazıkki tarifini vermediler.Bencede belki yapıp satıyodur o kişi.Önemli değil tabiikide bizde başka tariflerle denemeler yaparız da fakat iş inada binince farklı oluyor canım.Yinede bizlerin canı sağolsun,mutlu olalım değilmi ya...
Sevgiler

Damak Tadı dedi ki...

Selam arkadaşım,
Öncelikle hoşgeldiniz..
Demekki sizinle ortak konularımız var birde aynı memleketten olunca insan daha farklı oluyor sanırım.Değişik tariflerin varsa memnuniyetle beklerim.Ayrıca belki bu günün birinde eline geçerse bana verirsen memnun olurum.Sevgiyle kal,yine beklerim.

Damak Tadı dedi ki...

Selam Hülya,
Hoşgeldin,resminde çok güzelmiş canım.Bende senin sayfanı ziyaret ettim çok güzeldi.İngilizce yazmanın sebebi TÜRKÇE bilmediğinden mi kaynaklanıyor acaba.Sevgiler,yine beklerim

Damak Tadı dedi ki...

hülya'cım tatlım,seni linklerime ekledim fakat çıkmadı sanırım bir yanlışlık yaptım sanırım.bu yüzden senden özür dilerim.c.tesi günü hepsini düzeltmiş olurum,çünkü bazı yanlış şeylerde yapmışım.ben biraz daldın biriyim,birde bakar körüm.hani insanın gözünün önündeki şeyi görmeyip,ayni şekilde yanlış okuması gibi..işte bu benim.sanırım bu işi benden başka kimse başaramaz.yakında beni iştende atarlar vallahi.))))aman bee canımız sagolsun dimi ya canım..görüşürüz,sevgiler

Adsız dedi ki...

Arkadaşlar, ben bu kurabiyeleri Tarif defterinde yemek konusunda çok bilgili olan Yetur hanıma sordum. Yetur hn bu tarifi daha önce gördügünü (2-3 yıl önce stv de mutfak keyfi programında yayınlamışlar) Azerbaycan'a ait bir kurabiye tarifiymiş. Ve özel bir kalıbı oldugunu söyledi.. Belki aramızda Azerbaycanlı bir arkadaş çıkarda tarifi verir :)

Damak Tadı dedi ki...

Süper olur vallahi..umarım bir azerbaycanlı bilirkişi çıkıp bizi bu işten kurtarır, o zaman bizde aynısını deneyip sayfa sayfa basarız dimi arkadaşlar..))
selamlar, sevgiler hepinize

gastronot dedi ki...

Sevgili Damak tadı
Bu tarifi saklı, şekli muammalı kesecikler benim de çok ilgimi çekti doğrusu. Azeri mutfağından ben de araştıracağım. bir ipucu yakalarsam, diğer ucunu da size veririm :) Sevgiyle kalın.
bahar

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Bahar,
öncelikle teşekkür ederim ziyaretinizden dolayı.Umarım siz tarifini bulup bana verirsiniz veya yayınlarsanız çok mutlu olurum.
Tekrar teşekkürler,sevgiyle kalın.

Gül

hanimiş dedi ki...

selamlar..
tam olarak aynısı mı bilmiyorum ame ben bu resimdeki keseciklere benzeyen bir tarif biliyorum. Daha önceki yorumlarda da yazıldığı gibi Azeri mutfağına ait bir tatlı. Aksilik çıkmazsa bu aralar dener sonucu ve ona göre tarifi de sizlerle paylaşırım.

Damak Tadı dedi ki...

Selam Işıl'cım,
Hoşgeldin sayfama,teşekkür ederim.
Eğer bu tatlı tarifini bulup banada verirsen çok memnun olurum canım.Umarım bulup dener ondan sonra tarifini ayrıntılı verirsin canım.Bende Azeri mutfağına ait olduğunu duydum ama ne derece doğru
pek emin değilim.Aslında azeri müşterilerim vardı,ne yazıkki 2 yıldan beri Türkiye'ye gelmiyorlar.
Tekrar teşekkür eder,her zaman beklerim.
sevgilerimle

Adsız dedi ki...

bence ya bunları kendisi yapmadigi icin tarif veremedi(hazir almıs olabilir), ya da satiyor. Ama beni de cok cezbetti, hele icini anlattin ya, sadece goruntu olmadigi belli oluyor..

Damak Tadı dedi ki...

Selam Yelda,
Hoşgeldin canım,teşekkürler..
Dediğin gibi kesin hazır aldı veya satıyorda olabilir.Tabiiki satması
ayıp değil bana satıyorum deseydi
bende sipariş verip evde daha kolay analiz etme şansına sahip olurdum.Belki bir düşündüğü vardır.
ama haftalarca bu konu beynimi kemirdi ve ben artık düşünmüyüm derken aklıma çabucak giriyor yine.
bakalım sonuç ne olacak.Tekrar beklerim..
sevgiyle kal

Adsız dedi ki...

herkese merhaba,
tarif bu olabilirmi????denemedim...ama denerseniz sonucu çok merak ediyorum...
^EKERBURA(NEVRUZ TATLISI)
Malzemeler
• 50 gram tereyağı
• 100 gram yoğurt
• bir tutam tuz
• 1 yumurta
• 1 gram vanilya
• 500 gram un
• 15 gram maya
• 350 gram fındık içi
• 350 gram toz şeker

Yapılışı
İlk başta şekerburaların içerisine konacak iç hazırlanır. İç için fındıklar tavada kavrulur. Kavrulmuş fındıklar vurularak kabuklardan temizlenir. Kabuksuz fındıklar badem makinesinden çekilerek un haline getirilir. Elde edilmiş fındık ununa şeker tozu da katılarak iyice karıştırılır. Vanilya da ilave edilir. Fındık yerine badem veya ceviz de kullanılabilir.

Şekerbura içi hazır olduktan sonra hamur hazırlanır. Önce ılık süte tuz ve maya katılır, sonra, yoğurt ve eritilmiş tereyağı eklenerek karıştırılır. Un ilave edildikten sonra sert hamur yoğrulur ve üzeri kapatılarak 30 - 40 dakika sıcak yerde bekletilir. Sonra küçük parçalara ayrılarak 2 mm kalınlıkta açılır, ve 6 - 8 cm çapta daireler şeklinde kesilir.

Kesilmiş bu dairelere önceden hazırlanmış iç konur ve ortasından katlanarak kenarları üst üste gelecek şekilde bükülerek kapatılır. Özel cımbızla üzerine değişik nakışlar vurulur, ve önceden 160 - 180oC'ye kadar ısıtılmış fırna sürülerek 25 - 30 dakika pişirilir.

Hazır şekerburalar yukarıda anlatıldığı gibi korunursa, 2 - 3 hafta sertleşmeden tazeliğini korur. Afiyet olsun!
KAYNAK:www.dunyamutfaklari.ulkeler.net

belki içi daha farkl1 haz1rlanabilir.....

tüm yemek-pasta-börek severlere sevgimle....

Damak Tadı dedi ki...

Merhabalar,
İlginizde dolayı teşekkür ederim.
Bunun hamurunda kesinlikle yağ yoktu,zaten pasta hamuru gibi değildi hamuru.Sanki köpük gibi öyle bir şeyden yapıldı bence.Tamda bilemiyorum zaten görüntü insanı çekiyor yemeseniz bile.Sizin vermiş olduğunuz tarif çokdeğişik bir tarif bence bunu deneyip burda yayınlarsam arada fark da varsa hep birlikte görürüz.Tekrar ellerinize sağlık zahmetler ettiniz.
Sevgiler,selamlar

hanimiş dedi ki...

Yeniden merhaba,
Daha önceki yorumumda buna benzer bir tarifim olduğunu ama hiç denemediğimi söylemiştim. Bir türlü fırsat bulup yapamadım. Ama pastacıpapatya yazınca hatırladım. Bendeki tarifin adı da Şekerbura. Azeri asıllı bir akrabamız vermişti tarifi. Damaktadı, mail adresini bildirirsen bana sana uzun uzun yazayım belki denemek istersin. Zira benden bu ara pek hayır yok. hanimis@gmail.com

Adsız dedi ki...

tarifini değilde adını söyleseydi bari
adınıda söylemedimi ayla

serap dedi ki...

tarifi buldunuz mu acaba, o günden beri merakla bekliyorum :)

Damak Tadı dedi ki...

hayır bulamadım..bulsaydım hemen paylaşırdım sizlerle..iyi geceler..

Adsız dedi ki...

bana kalısa bu beze hamuru fakat beze hamuruna bu şekil nasıl verilmiş olabilir